2024. április 26., péntek

Újév körül érkeznek a helikopterek

Fehéroroszországgal is tárgyal Szerbia további MiG-ek beszerzéséről

Az év végén, vagy a jövő év elején érkeznek meg Szerbiába az új orosz katonai helikopterek, ismertette a Prva kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatában Aleksandar Vulin védelmi tárcavezető. Mint ismeretes, négy Mi–35-ös harci és négy Mi–17-es szállítóhelikopter, illetve T–72-es harckocsik és BMP–2-es gyalogsági harcjárművek megvásárlásáról tárgyalt az orosz hivatali partnerével, Szergej Sojguval kedden Moszkvában. Vulin most azt is közölte, hogy hamarosan megállapodás születhet Fehéroroszországgal MiG–29-es vadászgépek beszerzéséről: már csak bizonyos technikai jellegű kérdéseket kell rendezni. Vulin szeretné megvárni, amíg a megbeszélések lezárulnak, s akkor majd többet elmondhat arról, pontosan miből mennyit tervez Szerbia vásárolni Fehéroroszországtól, melyek a tervezett korszerűsítés részletei.

A korábbi oroszországi tárgyalásai során szó esett a MiG vadászgépeknek a kétoldalú haditechnikai együttműködéssel való felújításáról is. Akkor azt közölte újságírókkal, hogy a szerb hadsereg igyekszik a lehető legjobban felszerelni erőit és felfegyverkezni, „mindig készen kell állnunk a legrosszabb forgatókönyvre”, ugyanakkor hozzátette, a felfegyverzett Szerbia békés Szerbia, ami egyúttal szavatolja a stabilitást a Balkánon. Vulin meggyőződését fejezte ki aziránt, hogy az orosz–szerb haditechnikai együttműködés folytatódni fog a továbbiakban is, s ezért háláját fejezte ki Moszkvának.

Pénteken a védelmi miniszter kitért a koszovói válságnak és Aleksandar Vučić államfő tíznapos diplomáciai offenzívájának a kérdésére is, melynek során elsősorban a nyugati államokkal igyekszik majd közölni a szerb álláspontokat. A miniszter értékelése szerint a szerb elnök szavait most mindenütt fokozott figyelemmel hallgatják, s az államnak „szerencséje van, hogy most már nem olyanok irányítják, akik minden parancsnak eleget tesznek, hanem olyanok, akik képesek megfogalmazni az államérdekeket, s mindenütt síkra szállni azoknak a megvalósításáért”. Szerinte Szerbiának nem kell újra belemennie egy a szerb községek közösségével kapcsolatos esetleges párbeszédbe, az ugyanis egyszer már megtörtént, a felek megállapodtak, s most a másik oldalon a sor, hogy teljesítse azt, amit aláírt.