2024. április 26., péntek
EURÓPAI KUPAPOROND

Mindenki Ronaldót méltatja

Fölényes torinói siker, fél lábbal az elődöntőben a Real
Buffon már nem ér fel Ronaldóig (Fotó: Beta/AP)

Buffon már nem ér fel Ronaldóig (Fotó: Beta/AP)

Az odavágón letudta a Bajnokok Ligája negyeddöntős párharcának nehezebb részét a Real Madrid, amely 3:0-s győzelemmel gázolt át a Juventuson a torinói gárda otthonában. A győzelemből ismét hatalmas részt vállalt Cristiano Ronaldo, a portugál szupersztár ugyanis két gólt lőtt Olaszországban, s a harmadik Blanco-találatot is ő készítette elő a remekül felfutó Marcelo számára.

Ronaldo újbóli eredményességével az első játékos lett, aki sorozatban tíz BL-összecsapáson szerzett gólt, ám ezúttal nem a statisztikai rekordok döntögetésével nyűgözte le a rajongókat – még a Zebrák népes tábora is felállva tapsolt –, hiszen a második Cristiano-gyöngyszem a BL történetének egyik leglátványosabb, legemlékezetesebb gólja volt, a játékos saját bevallása szerint élete legszebb BL-gólja: a portugál bő tizenkét méterrel a portától, háttal a kapunak fordulva várta Dani Carvajal beadását, majd ollózó mozdulattal, hajszálpontosan vágta a játékszert a meredten figyelő Gianluigi Buffon hosszú kapufája tövébe. A kegyelemdöfést az Öreg Hölgy nem sokkal később (72.) kapta meg.

A világ leggyönyörűbben játszó játékosa – áradozott fenoménjáról Zinédine Zidane, a királyi gárda trénere. – Minden egyes alkalommal bebizonyítja, hogy különleges, és sohasem fárad bele, hogy valami nagyot alkosson a BL-ben. Ebben rejlik a valódi nagysága” – folytatta a dicsérethalmozást a francia, hozzátéve, a kiemelkedő egyéniséget nem sínyli meg a Real csapategysége. „Most persze mindenki örül, de nem sokáig tehetjük ezt, koncentrálnunk kell a jövő heti visszavágóra. A Juventus nem fogja előre feladni” – figyelmeztetett gavallér módon a mester, akinek szavaira némileg rácáfolt Massimiliano Allegri, a rivális edzője.

Az olasz ugyanis a meccset követő értékelésében kifejezte, nem sok esélyt lát a továbbjutásra. „A harmadik bekapott gól miatt vagyok különösen csalódott, hiszen azt megelőzően még elképzelhető lett volna, hogy fordítani tudunk a visszavágón. Most már jóformán lehetetlen feladatnak tűnik” – fogalmazott kíméletlenül őszintén a mester, akiről azért nem szabad elfelejteni, hogy korábban is pedzegette, számára idén a Scudetto az elsődleges cél. „Ronaldo nagyon különleges gólt szerzett, csak gratulálni tudok neki. Azok után, ami történt a szezonban, őt és Messit bátran hasonlíthatjuk Maradonához és Peléhez” – emelte ki a meccs emberét Allegri.

Heynckes: Szerencse is kellett

A másik keddi BL-negyeddöntőn is vendégsiker született, a Bayern ugyanis megfordította a Sevilla 1:0-s vezetését. Fél óra játék után Pablo Sarabia mattolta Sven Ulreich kapust, pár perccel később azonban Jesús Navas piszkált bele szerencsétlenül Franck Ribéry beadásába, s becsapta vele saját hálóőrét, Soriát. A második félidőben Thiago Alcantara trükkös csukafejese döntött a bajor csapat javára.

Jupp Heynckes vezetőedző elismerte, szükségük volt egy kis szerencsére az egyenlítésnél, és az első félidőben korántsem uralták a meccset, amit a Sevilla számos veszélyes helyzet kialakításával büntetett meg. A második félidőben javult a teljesítményünk, és végül megérdemelten nyertünk, de ha meg akarjuk nyerni a BL-t, akkor tovább kell javulnunk – hangsúlyozta a szezon végén biztosan távozó szakvezető.

EURÓPA-LIGA

Wenger: Csúcsformára lesz szükségünk

A CSZKA-t fogadja az Arsenal a negyeddöntőben

Orosz ellenféllel, a Crvena zvezdát kiejtő moszkvai CSZKA-val mérkőzik az Arsenal az Európa-liga negyeddöntőjének első felvonásán. Arsène Wenger, az Ágyúsok menedzsere a beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, mivel az Emiratesben kezdik a párharcot, mindenképp jó eredményre lesz szükségük.

Olyan csapat ellen lépünk pályára, amely mindig jó teljesítményt nyújt Európában. Taktikusan játszik, és nagy múltja van” – adta meg a kötelező tiszteletet a francia, aki elárulta, minden játékos a rendelkezésére áll. Ennek az a jelentősége – ahogyan azt a győztes, Stoke elleni bajnoki után kifejtette Wenger –, hogy Aubameyangot és Lacazette-et, vagyis két ékcsatárát akár egyszerre játszathatja.

A francia tréner külön kiemelte annak a fontosságát, hogy hazai pályán ne kapjanak gólt az oroszoktól: „Minden egyes idegenbeli gól döntő lehet, ezért természetesen üresen akarjuk őrizni a kapunkat, akár Čech, akár Ospina véd” – mondta az edző, majd rámutatott, az esélyesi szerep miatt érzékel némi extra nyomást az elvárások terén. „Egy lehetőségként kell felfogunk, hogy itt vagyunk, de nem élünk álomvilágban. Lépésről lépésre haladunk” – vélekedett, végezetül a nemzetközi politikában néhány hete elmérgesedett brit–orosz viszonyokra is kitért, kifejezve abbeli reményét, hogy a helyzetnek sem a két meccs eredményére, sem a szurkolók utazására nem lesz negatív hatása.

Könnyű lehet az Atlético dolga

A torna másik nagy esélyesének tartott Atlético Madrid a nyolcba jutott csapatok közül a papíron leggyengébb Sportingot kapta. Diego Simeone most már egyértelműen az európai porondra fókuszálhat, miután a Barcelona ismét stabilizálta előnyét a hazai pontvadászatban.

Az Atlético beszédes számokkal jutott a torna e fázisába, az egyenes kieséses szakaszban eddig mindösszesen 2 gólt kapott és 13-at szerzett, míg a Sporting védelme többször is kapitulált alacsonyabban rangsorolt rivális előtt – a Plzeňtől kettőt, az Asztanától pedig hármat is kaptak az előző fordulókban.

Hasonló erejű felek csatájának ígérkezik a Lazio–Salzburg és a Lipcse–Marseille mérkőzés.