2024. április 26., péntek

Következetesség nélkül nincs közlekedésbiztonság

Belgrádban közlekedni külön idegállapotot követel. Legyen szó gyalogos közlekedésről, vagy autó sofőrjeként volán mögé ülni, teljesen mindegy. Mindig felmerült bennem, vajon az idővel való versengés, a folytonos rohanás megér-e annyit, hogy a saját életünket, vagy másokét kockára tegyük. Nyilván a közlekedés résztvevőjeként sokan nem akarják, vagy nem tudják felmérni a veszélyeket.

Bevallom őszintén, én jobban szeretek a nagyvárosban gyalogosan vagy „tömegközlekedni”, mert stresszmentesebb, meg talán biztonságosabb. De így is kerültem már életveszélyes helyzetbe úgy, hogy a gyalogátkelőn szerettem volna átmenni az úton, zöld lámpánál. Egyik alkalommal az mentett meg a csonttöréstől, hogy megtorpantam az út másik oldalán várakozó gyalogos láttán, ugyanis az nem indult el mindjárt, ahogy a lámpa zöldre váltott. Egy lassítani nem szándékozó autó hajtott át előttem a piroson. Máskor pedig attól riadt meg a sofőr, hogy elugrottam az autója elől, éppen a telefonját babrálta, nem az utat figyelte, és valahogy a gyalogjárda felé sodródott a járműjével. Ezt egy bocsánatkéréssel elintéztük. Mégis gyalogosként és aktív vezetőként is felvetődik bennem a kérdés, vajon biztonságosabbá válik-e a közlekedés azzal, hogy súlyosabb büntetéseket és magasabb pénzbírságot rónak ki ettől a héttől a közlekedésben résztvevő szabálysértőkre? Nem hiszem.

A közlekedésbiztonság nem csak a büntetések mértékétől függ. Ha így lenne, az eddigi büntetésekkel is meg lehetett volna valósítani, hiszen elég magasak voltak eddig is. Inkább a közlekedés résztvevőinek tudatosságára és következetes rendőri ellenőrzésre lenne szükség.

Addig, amíg a büntetések kiszabásával azt a benyomást keltik, hogy a közlekedési rendőröknek havonta meghatározott számú büntetést kell kiosztaniuk, és meghatározott összeggel hozzájárulni az állami költségvetéshez, a közlekedési balesetek számának és a balesetben elhalálozottak számának csökkentését nehéz lesz elérni az új közlekedésbiztonsági törvénnyel is.

Mindenekelőtt olyan biztonsági intézkedésekre van szükség, ami nem játszható ki. Kamerahálózatra a közutakon, de a rendőrautókban is, hogy minden szabálysértést igazolni lehessen, mert a közlekedésbiztonság minden közlekedésben résztvevőnek kötelessége. Magunk miatt, és szeretteink miatt is. Minőségi kamerahálózat felállítása nélkül értelmetlennek tűnik például a közlekedésbiztonsági törvénynek azon rendelkezése, miszerint súlyos pénzbírsággal jár, ha valaki 10 percen belül több, mint kétszer áthalad a piros lámpán. Az is, hogy nem szabad vezetés közben a mobiltelefont a fülünkhöz emelni és úgy beszélgetni. Az utakon való duhajkodást sem lehet lekövetni egy minőségtelen köztéri kamerával. És a rendőri visszaéléseknek is gátat kell vetni. Rájuk is érvényesek a közlekedési szabályok, nekik sem szabad forgalommal szemben haladni, vagy parkolni, és a sebességkorlátozást túllépni (természetesen külön jelzés nélkül), vagy a piros lámpán áthaladni, mert a vezető nem hajlandó várni. Addig, amíg a kollegialitás, vagy a „sógor, koma, jóbarát” viszony minden szabályt felülír, illetve amíg a totózás hangulata érvényesül a közlekedésben is – talán ma nem állít meg a rendőr, engem ilyen balszerencse nem érhet, vigyázok –, addig a világ legjobb törvénye sem ér sokat. Amerikában ezért is van a köztéri kamerák mellett minden járőrkocsiban egy kamera, ami mindent rögzít, azt is, ha valaki esetleg kenőpénzt kíván elfogadni. Ugyanakkor a rendőr és a vezető közti kommunikáción is változtatni kell. Ne az legyen az elsődleges, hogy egy kiégett lámpa miatt büntetést rójon ki a rendőr, hanem miután minden jármű kötelező kelléke az izzókészlet is, engedje meg annak cseréjét. Vagy ne okvetlenül keresse a hibát egy-egy autónál, különösen, ha korosabb járműről van szó. Nem az empátiát hiányolom, hanem a hivatás kérdését feszegetem. Miért nem lehet a rendőr a rend őre, miért kell neki büntetésbehajtónak lennie?

Mindezek mellett talán a legfontosabb hiányzik a közlekedésbiztonsági törvényből, az, amit nem lehet törvényben megfogalmazni, mégpedig a közlekedési kultúra. Szerbiában olyan nincs. Az előzékenység ritkaságszámba megy. Egyre inkább érvényesül a gyorsaság és az erő, és sokszor a figyelmetlenség, a felelőtlenség, nemcsak a sofőrök esetében, hanem a kerékpárosok, motorosok és a gyalogosok körében is. Felmerül a kérdés: miért várjuk el, hogy valaki vigyázzon ránk, ha magunkra sem akarunk vigyázni?