2024. április 26., péntek

Vitás esetek békés megoldása a gazdaságban

A Regionális Gazdasági Kamarában a mediációról tartottak képzést

Szerdán a szabadkai Regionális Gazdasági Kamarában félnapos képzést tartottak, amelynek központi témája a gazdaságon belül tapasztalható vitás esetek békés megoldása volt. A képzés résztvevői megismerkedhettek a mediátorok szerepével és a mediációval, vagyis a közvetítéssel, mint a bíróságon kívüli problémamegoldás egyik válfajával. A képzés vezetője Blažo Nedić, a Világbank regionális mediátora volt, akinek a témával kapcsolatban nagy gyakorlata van nemzetközi viszonylatban is.

Slobodan Vojinović köszönti a rendezvény résztvevőit (Fotó: Benedek Miklós)

Slobodan Vojinović köszönti a rendezvény résztvevőit (Fotó: Benedek Miklós)

Bevezetőjében Nedić ismertette a mediáció és a mediátor szerepét és jelentőségét. Mint mondta, a mediáció egy független harmadik személy, a mediátor bevonását jelenti a vitás esetek megoldásába. A mediátor általában szakember, aki közvetít a két fél között, és igyekszik megtalálni azt a megoldást, amely mindkét oldalnak megfelel. A mediáció nagy jelentőséggel bír a gazdaság területén is, mivel lehetővé teszi, hogy olyan döntés szülessen, ami mindkét fél előnyére válik, és mint elmondta, számos pozitív példa akad arra, hogy két cég a több éves eredménytelen pereskedést követően a mediátor segítségével rövid idő alatt megoldotta a problémáját, és ennek köszönhetően továbbra is együttműködtek. A mediáció több területen is alkalmazható, például a munkaadó és a munkavállaló, a beszállító és a felvásárló között is. Nedić emellett azt is elmondta, hogy a mediáció nagy fokú hatékonysággal működik, az esetek 80 százalékában sikerül peren kívül megegyezniük a feleknek.

Slobodan Vojinović, a Regionális Gazdasági Kamara megbízott igazgatója elmondta, hogy a képzésnek több célja van, egyrészt, hogy a gazdasági szereplőket különböző gyakorlati példákon keresztül megismertessék a mediáció fogalmával, másrészt ez alapot adhat ahhoz, hogy a jövőben szükség szerint létrejöjjön egy regionális gazdasági mediációs központ.

A rendezvényen bírók, ügyvédek, jogászok, valamint különböző cégek képviselői voltak jelen.