2024. április 26., péntek

Csatornázás, útjavítás, közvilágítás…

Az adai II. helyi közösségben már lehet pályázni járdajavításra

Az idén 22 millió dinárból gazdálkodik az adai II. helyi közösség. Varga Elfride helyi közösségi titkár elmondta, hogy az elmúlt évben a helyi közösség 28 millió dinárral rendelkezett. Ebből 21,5 millió dinárt költöttek fele-fele arányban különféle infrastrukturális beruházásokra és a helyi közösség működésére, a fennmaradó közel 7 millió dinárt átütemezték az idei költségvetésbe.

Az idén a Dózsa György utcát aszfaltozzák újra (Csincsik Zsolt felvétele)

Az idén a Dózsa György utcát aszfaltozzák újra (Csincsik Zsolt felvétele)

Tavaly többek között folytatódott a háztartások csatlakoztatása a szennyvízcsatorna-hálózatra, amelyre az elmúlt két évben 103 háztartás kapcsolódott rá, újraaszfaltozták a Petőfi Sándor utca egy részét és az adai temetőben egy járdaszakaszt, valamint a lakossággal együttműködve végezték a járdajavítást.

– A helyi közösség költségvetését az idén 22 millió dinárra terveztük. Ebből a pénzből az önkormányzattal közösen végezzük el a szennyvízcsatorna fővezetékének rákapcsolását a baraparti iskola mögötti szivattyúállomásra, amire a helyi közösség 2,5 millió dinárt fordít. A munkálatokat a szünidőben bonyolítjuk le, hogy ne veszélyeztesse a diákok és a közlekedés biztonságát, mivel a központi iskolaépület renoválása miatt minden diák a baraparti iskolába jár. Az idén további 5 millió dinárt szeretnénk még fordítani az újabb háztartások rákapcsolására a szennyvízcsatorna-hálózatra – magyarázta Varga Elfride. – Az idén újraaszfaltozzuk a Dózsa György utcát, mivel a csatornázási munkálatok miatt négy-öt helyen átvágták az úttestet, és nagyon rossz állapotban van. Az adai katolikus temetőben ugyanakkor újraaszfaltozunk egy járdaszakaszt, mégpedig a Hársfa utat. Az aszfaltozás összesen 4 millió dinár lesz. A II. helyi közösség részt vállal a temetői kápolna renoválásában is, amihez az idén 500 000 dinárral járulunk hozzá. A megújult kápolnát május elején adják át és szentelik föl. A helyi közösség 1,1 millió dinárral részt vállal a közvilágítás bővítésében, amely során 25 új lámpatestet szerelnek föl a területünkön – nyilatkozta a titkár.

Varga Elfride közölte, hogy az idei esztendőtől a helyi közösség közvetetten, a községi önkormányzat által kiírt pályázaton keresztül támogatja a helyi járulékból az adai általános és középiskolát, a zenedét és az óvodát, valamint a helyi civil szervezeteket, a sportegyesületeket és a népkonyhát. A helyi járulékot fölhasználva az önkormányzat fizeti ki a támogatást a felsorolt intézményeknek és szervezeteknek. A helyi közösség titkára bejelentette, hogy a lakosság április 3. és 20. között pályázhat alapanyagért a helyi közösségnél a járda javításához. A helyi közösség ugyanis a pályázat révén sódert és cementet biztosít azoknak a személyeknek, akik előtt az utcán téglajárda található, vagy rossz állapotban van a járda. Cserébe az érintetteknek kell kibetonozniuk a járdát. A titkár elújságolta, hogy a lakosság kérésére április 16. és 20. között tavaszi lomtalanítást tartanak a helyi közösség területén a megfelelő beosztás szerint, amelyről idejében értesítik a nyilvánosságot.