2024. május 8., szerda
ÚJVIDÉK

Jovana Popović Benišek fénysuttogásai

Jovana Popović Benišek

Jovana Popović Benišek

Hétfőn Újvidéken, a Művelődési Központ Kis Képzőművészeti Szalonjában Jovana Popović Benišek képzőművésznő kiállított munkáit Maja Erdeljanin festőművésznő méltatta. Elmondta, hogy négy évvel ezelőtt ugyanebben a kiállító helyiségben láthattuk a mesterképzésen készült alkotásait, és akkor is, most is bebizonyította, hogy alkotásait mindvégig a kíváncsiság ihleti. Állandóan új technikákkal kísérletezik. A jelenlegi kiállítás különböző – természet, ember, misztikus, képzeletbeli helyek – tematikájú munkáit a képzőművészeti elemekkel való végtelen játék jellemzi.
Az újvidéki születésű Jovana Popović Benišek az Újvidéki Művészeti Akadémián festészet szakon szerzett oklevelet, a mesterfokozatot pedig a belgrádi Iparművészeti Karon 2013-ban végezte el. Sokoldalú művész: mozaikot fest, grafikai formatervezéssel és kerámiával foglalkozik. Kiállításokat és képzőművészeti táborokat szervezett nemcsak az ország határain belül, hanem Svédországban, Olaszországban és Montenegróban is. A 2013. évi karlócai Képzőművészeti Tárlaton legjobbnak minősítették munkáit. Eddig 27 önálló tárlata volt, és több mint 40 alkalommal vett részt a csoportkiállításon. A magyarországi művészetkedvelők láthatták munkáit 2001-ben a budapesti Kutas Galériában, a franciák 2003-ban a besançoni K Galériában, a svédek 2008-ban a malmői T&Art Galleryban.
A festőművésznő, aki a karlócai Gyufamúzeum tulajdonosa, Újvidéken, a Shakespeare utca 36. alatti műtermében képzőművészeti műhelymunka keretében különféle korosztályú és érdeklődésű gyerekekkel foglalkozik.
Jovana Popović Benišek Fénysuttogások ciklus munkáiból szervezett önálló tárlata április 14-éig, munkanapokon 10-től 20 óráig és szombaton 10-től 13 óráig tekinthető meg a Mihajlo Pupin sugárút 9-es szám alatti galériában.