2024. április 26., péntek

A polgárok közötti vitás ügyek békés megoldása a cél

Az ombudsman óva int az internetes nyereményjátékoktól

Elsősorban szociális kérdések ügyében kértek segítséget a polgárok tavaly, de a nyugdíjjal kapcsolatos problémákkal is – tette közzé beszámolójában Miladin Nešić községi polgári jogvédő a topolyai képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Miladin Nešić, Topolya község polgári jogvédője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Miladin Nešić, Topolya község polgári jogvédője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A múlt év végi helyi közösségi választások óta nagyobb lendülettel igyekszünk a község valamennyi településén jelen lenni. Még három helyi közösség maradt, ahol igyekszünk havonta legalább egyszer ezt megtenni. Illetve igény szerint akár többször is. A jogvédelem egy bizalmi eljárás, erre egy külön, zárt helyiségre van szükség, ahol a polgár zavartalanul elő tudja adni a gondját. Tavaly a szociális juttatásokkal kapcsolatos kérések mellett több probléma merült fel a nyugdíjak esetében is. Sajnos ez nemcsak Topolyára jellemző, hanem országos jelenség, és mi tőlünk telhetően igyekeztünk megfelelő útmutatást adni – mondta el a községi jogvédő, majd rátért az elmúlt néhány évben megemelkedett számú esetekre, a szomszédok közötti vitákra.

– Igyekszünk egyre több figyelmet szentelni ezeknek az eseteknek, olyan módon, hogy minél hamarabb megoldódjanak. Az a gyakorlat, hogy úgynevezett mediációs eljárást, vagyis békéltető folyamatot indítunk be a felek között, hogy egy-egy ügy ne kerüljön bíróság elé. Mint tudjuk, amikor már döntőbíró határoz egy-egy ügyben, többé nem az a kérdés, hogy ki a nyertes vagy a vesztes, hanem az, hogy ki fog többet és ki fog kevesebbet fizetni. A mediációs eljárást a településen is lefolytathatják a minisztériumban bejegyzett státussal rendelkező úgynevezett mediátorok, vagyis békéltetők. Topolya községben három ilyen engedéllyel rendelkező és sikereket is elkönyvelő békéltető működik. Ez egyébként egy új eljárás, és a tapasztalatok alapján már az is nagy eredmény, ha a sértett felek elfogadják az eljárást. A folyamat kimenetele nagyban függ attól, hogy a felek hogyan viszonyulnak az ügyhöz, hogy valójában mi is a céljuk – mondta el a községi ombudsman, majd egy másik, egyre súlyosabbá váló problémára hívta fel a figyelmet.

– Igazából világjelenség: egyre több panasszal fordulnak hozzám a házalók, a telefonos kereskedők és az internetes nyereményjátékok miatt. Például a gyanútlan polgár kap egy e-mailt, amiben értesítik, hogy ő a szerencsés nyertese egy sorsolásnak. De az is jellemző, hogy egy ismeretlen ismerősként bemutatkozva közli a neten, hogy külföldön ragadt, és ha a károsult kisegítené némi pénz átutalásával, hálából milliók üthetik a markát. Azt tanácsolom a polgároknak, hogy ezeket a maileket azonnal töröljék ki, olvasás nélkül, ezzel elkerülhetik a további kellemetlenséget. Továbbá a panaszok többsége rámutat arra, hogy a megvásárolt termék más vállalatok forgalmazásában jelentősen olcsóbb, mint az akcióval kecsegtető telefonos értékesítők által jelzett összeg – mondta Miladin Nešić, és óvatosságra és tudatosságra kérte a polgárokat. Továbbá elmondta, hogy ha már megtörtént a baj, akkor ne szégyelljék ezt tudatni a családdal, és ne habozzanak megtenni a feljelentést a belügyi szerveknél.