2024. április 26., péntek

Nem kell az alkalmi munka

Sorra szűnnek meg, de Csókán még működik az ifjúsági szövetkezet

A közelmúltban sorra szűntek meg a fiatalok és munkanélküliek számára alkalmi munkalehetőséget kínáló ifjúsági szövetkezetek. A Tisza-vidéken egyedül a csókai Mladost Ifjúsági Szövetkezet maradt meg, amely már több mint három évtizede, 1985 óta működik folyamatosan.

Csóka látképe a katolikus templom tornyából (Gergely Árpád felvétele)

Csóka látképe a katolikus templom tornyából (Gergely Árpád felvétele)

A szövetkezetet hosszú évek óta vezető Nedeljko Kolundžiját arról kérdeztük, hogy milyen munkát tud kínálni az alkalmi munkavállalóknak, és milyen munkaerőt keresnek a csókai és környékbeli vállalatok, termelő és szolgáltatást végző cégek.

– Az ifjúsági szövetkezetekről szóló törvény alapján 30 éves korig adhatunk munkát a fiataloknak, akik előzőleg beléptek az ifjúsági szövetkezetbe. Meghatározott időre, meghatározott munkafeladatok elvégzésére keresnek a vállalatok munkásokat, de ez nem munkaviszony, csak alkalmi munka, amit legtöbbször órabér formájában fizetnek ki. Környezetünkben kevés az ipari vállalat, legtöbb fiatalt a mezőgazdaságban tudunk alkalmi munkához juttatni. A csókai dohánygyárban a feldolgozókampány idején a megnövekedett munkafeladatok elvégzésére rendszeresen kérnek munkásokat. A Rét Mezőgazdasági Birtokon ugyancsak az idénymunkák keretében tudunk alkalmi kereseti lehetőséget kínálni a fiataloknak. Az áruszállításban is szükség van ki- és berakodó munkásokra, azután egy-egy alkalomra, mezőgazdasági és egyéb vásárokra, kiállításokra keresnek fiatalokat – mondta Nedeljko Kolundžija, majd így folytatta:

– Az ifjúsági szövetkezetek tevékenységét szabályozó új előírásoknak megfelelően átregisztráltuk a csókai Mladost Ifjúsági Szövetkezetet, és dolgozunk tovább. Számos ifjúsági szövetkezet azonban megszűnt, mert nem alkalmazkodtak az új előírásokhoz, nem látták értelmét a további munkának, elsősorban az alkalmi munka iránt megcsappant érdeklődés, a fiatalok tömeges elvándorlása miatt. A zentai ifjúsági szövetkezet sem egzisztál már. Csókához úgymond legközelebb még Szabadkán működik ifjúsági szövetkezet. A csókai ifjúsági szövetkezet nyilvántartásában még mindig 1200 fiatal neve szerepel, de közülük az elmúlt néhány évben nagyon sokan külföldre távoztak jobb munka- és kereseti lehetőség reményében. Oda jutottunk, hogy a szövetkezetünkhöz forduló vállalatok számára nem tudunk munkaerőt biztosítani az alkalmi munkafeladatok elvégzésére. A közelmúltban Zentán és Csókán is árukirakodáshoz kerestek férfiakat, de nem tudtunk elegendő számú személyt találni, akit be lehetett volna vetni erre a munkára. Manapság már könnyebb alkalmi munkát találni, mint munkást, aki vállalná a zömében fizikai munkát. Kérdés, hogy meddig tudjuk fenntartani a csókai ifjúsági szövetkezetet fiatalok nélkül. Én már mint nyugdíjas dolgozom a szövetkezetben, és az igazgatói megbízatásom jövőre jár le. A szövetkezet igazgatóbizottsága és a közgyűlés dönt a fontosabb kérdésekben, de remélem, nem szűnik meg a Tisza-vidék egyetlen ifjúsági szövetkezete – mondta Kolundžija.

A munkanélküli fiatalok számára sem elég vonzó az alkalmi munkával kereshető 150–250 dináros órabér. Akik itthon nem tudnak elhelyezkedni, mert nincs megfelelő képesítésük, nagyobb eséllyel találnak munkát külföldön. Tucatnyi ügynökség és számos magánszemély szervezi, toborozza a munkaerőt magyarországi vállalatok számára, ahol az építőiparban és a szerelőszalagok mellé folyamatosan keresnek munkásokat, rövid betanulás után máris munkába állhatnak.