2024. április 26., péntek

Az olasz államfő szerdán kezdi a kormányalakítási egyeztetéseket a pártokkal

Az új római parlament pártjainak  vezetőit szerdától egymás után fogadja Sergio Mattarella olasz államfő és ezzel hivatalosan  megkezdi  a  kormányalakítási egyeztetéseket. 

Az olasz köztársaság hagyománya szerint az államfő elsőként a szenátus és a képviselőház új elnökét fogadja: szerda délelőtt fél tizenegykor a felsőházat vezető Maria Elisabetta Alberta Casellatit, aki a Hajrá Olaszország (M5S) politikusa, utána Roberto Ficót, aki az Öt Csillag Mozgalom (M5S) színeiben lett a képviselőház elnöke.  Utána  a 92 éves Giorgio Napolitano volt államfőt fogadja, majd  a t9öbbi párt vezetőit.

A Quirinale-elnöki palotában a pártok a március 4-i választásokon elért eredményeik alapján követik egymást. A politikai erőket a pártelnökök és a parlamenti frakcióvezetők képviselik. Az államfő minden féllel közel egy órát egyeztet.

Csütörtök délelőtt Sergio Mattarella a balközép Demokrata Párt (PD), majd a Forza Italia (FI) és a Matteo Salvini vezette Északi Liga küldöttségét fogadja. Azt még nem tudni, ki vezeti a FI-küldöttséget, az adócsalás miatti jogerős ítélettel a politikai életből kizárt Silvio Berlusconit esetleg Antonio Tajani, a FI politikusa és az Európai Parlament elnöke helyettesítheti.

Csütörtök délután az M5S frakcióvezetői és miniszterelnök-jelöltje Luigi Di Maio zárja a konzultációkat az államfővel.

A parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot (több mint 37 százalékot) a jobbközép koalíció szerezte, a legnagyobb pártnak (több mint 32 százalékkal) az M5S bizonyult, de egyik erő sem tudott a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget elérni. Ehhez esetleges szövetségnek kell alakulnia az M5S és a jobbközép, vagy az M5S és a PD között.

A 2013-as választások után több mint két hónapig tartó egyeztetés kellett a római kormány megszületéséhez. 

Sajtóértesülések szerint a 48 órás elnöki konzultáció most sem lesz elegendő a kormányalakításhoz, és az államfő csütörtök után akár további egyeztetési köröket tarthat. Esetleg Matteo Salvininek vagy Luigi Di Maiónak úgynevezett próba-megbízatást ad, hogy felmérje egy Liga vagy egy M5S vezette kormány támogatottságát. Matteo Salvini és Luigi Di Maio nem titkolta, hogy pártjaik háttéregyeztetéseket folytatnak a politikai patthelyzet feloldására. Az M5S szavazói között végzett felmérés szerint több mint felük szívesen látna egy M5S-Liga kormányt a jobbközép koalícióhoz tartozó Silvio Berlusconi nélkül. Más vélemények szerint a kormányalakítás szálait továbbra is Silvio Berlusconi mozgatja, aki a Corriere della Sera napilapnak úgy nyilatkozott, a kormány  hamarosan megalakulhat.

Elemzők szerint a kormányalakítási folyamat akár nyárig is eltarthat.  Április végén Molisében majd Friuli Venezia Giuliában tartanak tartományi választásokat, június 10-én pedig mintegy 800 olasz önkormányzatban helyhatósági megmérettetést. Ennek eredménye lehet a mérleg nyelve a Liga vezette jobbközép és az M5S versenyében.

Időközben az olasz parlamentnek április 10-én el kell fogadnia a következő évekre szóló gazdasági-pénzügyi csomagot, amelyet új kormány hiányában még a távozó PD-kormány állított össze.