2024. április 26., péntek

Niš városé maradjon a repülőtér!

A polgárok tüntetnek, az országvezetés pedig beruházásokat sürget

Tüntetéssel várták be ma Nišben Zorana Mihajlović közlekedési és építésügyi minisztert, aki tárgyalásra érkezett a város vezetőségével. A tüntetők a városvezetésnek az ellen a döntése ellen tiltakoztak, hogy átengedte az államnak a Nagy Konstantin Repülőtér igazgatását. A nišiek egy része úgy érzi, a városnak ezt a lépést nem lett volna szabad megtennie ellenszolgáltatás nélkül. Emiatt szombat óta tüntetnek a polgárok. Tegnap füttyszóval és hangoskodással fogadták a miniszter asszonyt és Darko Bulatovićot, Niš polgármesterét a városháza előtt.

A helyi médiumok értesítései szerint a miniszter asszony érkezését egy nappal korábban jelentették be. Délelőtt 10 órára várták, de csak 12 óra körül érkezett, így a beígért sajtótájékoztató elmaradt.

Zorana Mihajlović sajtószolgálata közleménnyel fordult a nyilvánossághoz, miszerint a miniszter megtekintette a várost, és azt tapasztalta, hogy a Demokrata Párt igazgatása alatt Niš teljesen elszegényedett, több vállalatot megszüntettek, és több ezer polgár maradt munka nélkül.

A miniszter asszony már korábban is nyilatkozott a niši repülőtér kapcsán. Úgy fogalmazott: azért szükséges, hogy a repülőtér állami igazgatása alá kerüljön, mert a város nem tud elég pénzt fordítani a fejlesztésére. Ezzel megcáfolta a városvezetésnek azt a kijelentését, hogy a repülőtér az idei évtől kezdve önerőből is fenntarthatja magát.

A repülőtér jelenlegi állapotáért Bulatović is a korábbi városvezetést, vagyis a Demokrata Pártot tette felelőssé. Kiemelte, elődei írtak alá a repülőtér számára végzetes megállapodást a katonasággal.

A közlekedési minisztérium közleménye szerint a kormány a niši Nagy Konstantin Repülőtérbe az elmúlt három évben 3,5 millió eurót ruházott be. 2014-ben még 1335 utast szállított a vállalat, 2017-ben viszont ennek már a 240-szeresét, vagyis 335.000 személyt.

A miniszter asszony kiemelte, további beruházás szükséges a repülőtér fejlesztésére, legalább 15 millió eurós, ezt pedig a város képtelen önerőből előteremteni.

Zorana Mihajlović kiemelte, a kormány segít majd Nišnek, hogy valódi közlekedési gócponttá váljon, a közúti, légi és vasúti közlekedés szempontjából egyaránt.