2024. április 26., péntek

Kormányátalakítás elnapolva

Ana Brnabić: Egyre nagyobb erőfeszítések kellenek a béke fenntartásához

Elhalasztják a kormány átalakításáról szóló leendő tárgyalásokat, mert az államnak most egységre és a személycserék problémáján túlmutató fontos kérdések rendezésére van szüksége. Meg kell oldania a koszovói konfliktust – jelentette ki a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában 

miniszterelnök. Beszámolója szerint a kérdésről tárgyalt Aleksandar Vučić államfővel is, akit, mint mondta, még nem látott soha korábban ennyire elkeseredettnek a koszovói helyzet kedvezőtlen alakulása miatt.

– Őszintén mondom, még nem láttam a köztársasági elnököt ennyire kedveszegettnek politikai partnereink reakciója miatt. Az elmúlt hetek történései nehéz helyzetet teremtettek, amelyek precedensértékűek – fogalmazott Brnabić.

Hozzátette, maga is kiábrándult a reakciók, illetve a reakciók hiánya miatt. Azt várta, mindenki határozottan elítéli majd Marko Đurićnak, a kormány Koszovó-ügyi irodája vezetőjének letartóztatását, a bírálatok azonban meglehetősen halkak voltak. Úgy fogalmazott, hogy a kormány képviselői éppen a békéről tárgyaltak Kosovska Mitrovicában, amikor az állig felfegyverzett koszovói belbiztonsági erők durva bánásmóddal letartóztatták, majd elrabolták Đurićot, és bántalmazták a jelenlévőket. A kormányfő azt mondta, optimista volt, amikor az államfő a koszovói kompromisszummal kapcsolatos belső dialógust meghirdette, de ma már azt látja, hogy a helyzet egyre nehezebb. Értékelése szerint egyre nagyobb erőfeszítések kellenek ahhoz, hogy megőrizhető legyen a béke és az egyensúly, majd az Európai Uniót tette felelőssé azért, hogy Pristina mind a mai napig nem hozta létre a szerb községek közösségét. Mint mondta, Brüsszelnek kellett volna határozottabb nyomást gyakorolnia.

Visszatérve a kormányátalakítás kérdésére Brnabić kifejtette, hogy az államfővel egyetértett abban, hogy nem ez a megfelelő alkalom a kabinet összetételére vonatkozó beszélgetések megkezdésére. Koszovó kérdésének rendezése most a prioritás, a kormány esetleges átalakításának a problémájával pedig a jövőben, egy stabilabb politikai helyzetben kell foglalkozni.