2024. április 26., péntek

Szigorúbb büntetések a közlekedésben

Az agresszív vezetésért börtönbüntetés jár

Nebojša Arsov, a közlekedési rendőrség igazgatóságának vezetője emlékeztetett arra, hogy mától, vagyis április 1-jétől lép hatályba a közlekedésbiztonságról szóló törvény módosítása, amely jóval nagyobb bírságokat irányoz elő a szabálysértő autósok számára.

Megduplázták a büntetést abban az esetben, ha az gépkocsivezető vagy az utasok nem kötötték be a biztonsági övet.

Nem számít, hogy az utas az anyósülésen vagy a hátsó ülések egyikén ül, ha nincs bekötve, 10 ezer dinárt kell fizetnie. Ugyanez érvényes akkor is, ha 12 évnél fiatalabb gyermek ül az anyósülésen, vagy ha a hátsó üléseken utazó gyermekek nincsenek bekötve.

Az agresszív vezetésért 30-60 nap letöltendő börtönbüntetés jár.

Április utolsó hetében a szerbiai autópályák teljes hosszán megkezdik az átlagsebesség mérését. Aki átlépi a megengedett sebességet, komoly pénzbírságra számíthat, jegyezte meg Arsov.

Azt is elmondta, azért döntöttek az ellenőrzés ilyen formája mellett, mert a szerbiai autópályákon évente 40-50 személy hal meg gyorshajtás miatt. A gépkocsivezetőknek a fizetőkapunál kapott elismervényen feltüntetik, mekkora átlagsebességgel tette meg a kijelölt szakaszt és ha gyorsabban hajtott, számíthat a büntetésre.

A hazai sofőrök a lakcímükre kapják meg a böntetést, míg a külföldi állampolgárok ezt a helyszínen, azaz a fizetőkapuknál intézik el.