2024. április 26., péntek

Nyuszi versenyautóval és szánkóval

Zentán sok nyuszi hordja szét az ajándékokat, van közöttük piros és fehér is – egyesek már látták őket, mások most készülnek meglesni
Magyar Szót nézegetnek a nagycsoportosok (Homolya Horváth Ágnes felvételei)

Magyar Szót nézegetnek a nagycsoportosok (Homolya Horváth Ágnes felvételei)

Biztos, hogy minden felnőttnek van néhány emlékezetes pillanata azzal kapcsolatban, hogyan élte meg gyerekkorában a húsvétot, hogyan készített fészket és mit hozott neki a nyuszi. A mai gyerekek ugyanúgy reményekkel telve és kíváncsisággal várják a húsvét vasárnapot, amikor ideér a várva-várt ünnep, és lesz valami az előző nap elkészített fészekben.

Hogy mégis miket gondolnak, mi jár a fejükben, mit hisznek a nyúllal kapcsolatban, azt ők maguk mondták el nekem. A zentai Hófehérke Óvoda Bambi épületének kis és nagycsoportosai válaszolgattak azokra a kérdésekre, hogy hol lakik a nyuszi, mivel jön, találkoztak-e már vele, hogy néz ki, honnan tudja, mit kell hoznia és így tovább.

Cseppet sem jelentett nehézséget a válaszadás, hiszen mindenki beszélni, szerepelni akart, pláne, hogy vittem magammal egy Magyar Szót, és elmeséltem nekik, hogy az ő fényképük is benne lesz szombaton, és mindent megírok, amit elmesélnek a nyúlról.

A nagycsoportosoknak egészen konkrét véleményük van a húsvéti nyúlról:

Dorka

Dorka

K. Andrej

K. Andrej

Dorka – Nem láttam még, de olyan fehér lehet. Szerintem nekem vízfestéket fog hozni. Lerajzoltam neki papírra, hogy tudja, és szerintem egyet fog hozni, mert csak egyet rajzoltam. Tavaly nem tudom, hozott-e valamit, arra már nem emlékszem. Szerintem a nyúlnak száz testvére van, és azok viszik az ajándékot mindenhová.

K. Andrej: – Szerintem futva jön, és az erdőben lakik, és ott csinálja az ajándékokat. Nem csak egy nyúl van, hanem tíz. Én már találkoztam is a nyúllal, aki hajnalban 12 órakor jön be hozzánk. Barna volt a színe, hosszú fülei voltak, és azok felfelé álltak. Az ajándékot az asztal alá teszi.

Bence

Bence

Gabriella

Gabriella

Bence: – Ugyanolyan volt, mint az Andrejé, csak hosszú volta farka. Szerintem is az erdőben lakik és zsákban hozza az ajándékot, mint a télapó és húzza a hátán. Titokban, csöndben megy oda a kosárhoz, és úgy teszi bele az ajándékot, de én még nem tudom, nekem mit fog hozni.

Gabriella: – A nyúl nem tojik semmit, hanem zacskóban hoz ajándékot. Nekem tojás, gyümölcs szokott benne lenni, és már én is találkoztam vele, ott állt az ablaknál. Fehér volt, és meg is simogattam, és nem szaladt el, hanem itt maradt nálunk. Azóta is megvan, egy ketrecben, hogy ne szaladjon el. Ha akar szaladgálni, akkor kieresztjük.

Tícián:– Szerintem az erdőben lakik, ugrálva jön, és ő maga csinálja az ajándékokat, vagy az erdőben szerzi be. Nálunk a tatám vágja le a füvet és abból csinálunk fészket, és oda rakja az ajándékokat. A fészket az udvarra tesszük, és nemcsak abba rak ajándékot, hanem néha el is dugja a tojásokat szanaszét. Én sem láttam még, de most megpróbálok ébren maradni, és figyelni az ablakból, hogy mikor jön. Mindig édességet hoz, de most rajzoltam neki valamit, és azt fogja hozni. Angry Birdsös vagy Star warsos játékot fog hozni, és ezt tudja is, mert lerajzoltam és elküldtem neki postán.

Tícián

Tícián

Artúr

Artúr

Salamon

Salamon

N. Anna

N. Anna

Salamon: Nekem még nem sikerült találkozni vele, de megpróbálom meglesni. A nappaliban szoktam leskelődni, és nálunk a fűbe teszi az ajándékot. Szerintem az erdőben lakik, onnan jön be a gyerekekhez. Talán barna lehet.

H. Eszter

H. Eszter

Artúr: Szerintem a nyúl este érkezik, amikor alszunk és a teraszon jön be. Nálunk ott szokott bejönni, de még nem láttam. Nagyot tud ugrani, ezért bír a teraszon bejönni. Mindig mást hoz, és messze lakik. Nem egyedül van, hanem sokan viszik szét az ajándékot.

N. Anna: – Nem láttam még én sem, de leskelődni fogok. Én most legót kértem, és le is rajzoltam neki, hogy tudja, mit szeretnék. Nem dobtuk fel a postán, úgyis kitalálja mit szeretnék, mert valahogy mindig tudja, mi kell nekem. A mamához is megyünk akkor vacsorára, és oda is jön a nyuszi.

H. Eszter: – Náluk otthon a lépcsőn jön be, amikor alszunk. Eddig még sosem próbáltam meglesni, de majd most odaállok az ablakba. Szerintem felkelek éjszaka, hogy meglessem. Zsákkal jön, azt húzza és úgy hozza a dolgokat. Azt hiszem, fehér lehet. Tojást szokott hozni, meg ajándékot.

M. Eszter: – Szerintem a nyuszi a réten lakik, ami messze van. Ugrálva jön és úgy hozza az ajándékot, de én még sosem láttam, de úgy hiszem, fehér a színe és kék a szeme. Hozzánk hajnalban ér oda, és nem tudom, mit szokott hozni, de most hercegnős készletet szeretnék, amiben van két nyaklánc meg egy topánka. Még nem mondtam neki, de le fogom rajzolni, hogy tudja.

M. Eszter

M. Eszter

Teó: Még nem láttam, de biztos hosszú füle és hosszú farka lehet és fekete a színe. Biztos, hogy a szitaajtón jön be, és úgy teszi be az ajándékokat a fészekbe, amit a virágok közé rakunk a konyhába. Régebben hozott nekem egy zöld intelligens gyurmát. Szerintem korcsolyával jön, görkorcsolyával.

Máté: – Szerintem fehér a szőre és barna a szeme és ugrál, de még nem láttam. Az udvarba a fűbe teszi az ajándékot. Tavaly nem így csinálta, akkor behozta a házba, de most az udvarra hozza, anya azt mondta. Az erdőben lakik, ott, ahol a Tiszának vége van. Szánkóval hozza az ajándékot, a dombokon húzza.

A kiscsoportosok szintén nagyon várják a nyulat, és az ő fantáziájuk talán még színesebb, mint a nagyoké:

Sz. Anna: – Nekem tojást szokott hozni és most is hozzon tojást meg ajándékot. A nyuszi a nyusziházban lakik az erdőben, és sutyorog, hogy ne hallja senki. Csöndben jön, mert fél az emberektől és az asztal alá teszi az ajándékot. 

Andrej: – Én még nem találkoztam vele, de húsvétkor a nagy zöld dobozba hozott sok ajándékot. Az egy otthoni doboz, és a füvet, ami benne volt, odaadtuk a pipiknek, és azok megették. Most már nincs pipink, mert levágtuk és meghalt. A nyuszi versenyautóval jön, gyorsan megy, ad nekem ajándékot és megy máshova. Sok színű nyuszi van, láttam a tv-ben rózsaszínt, kéket, pirosat.

Máté

Máté

A kicsik nagyon örültek, hogy mesélhettek a nyusziról

A kicsik nagyon örültek, hogy mesélhettek a nyusziról

Alexa: – A nyuszi a szobába hozza az ajándékot. Fákat szedtünk neki, nem füvet, de azt nem bírta megenni, mert kemény és nagyon piszkos lenne tőle a foga, és ki is esne tőle a foga.

Miklós: – Apukámmal szedünk neki füvet, anyukám meg addig főz. Sok tojást rak bele a nyúl, meg ajándékot. Este jön a nyuszi, amikor én vacsorázni szoktam, de még nem találkoztam vele, mert nem láttam.

Alíz: – Én kis rózsaszín biciklit szeretném, hogy hozzon a nyuszi, már nagyon várom, mert nincs biciklim. Lerajzoltam neki. Szerintem a nyuszi is biciklivel jön, rózsaszínnel.

Zsombor: – Oda teszi az ajándékot, ahol a karácsonyfa volt. Csak a Lili, a testvérem szokott fészket csinálni, én meg segítek, és abba teszi. Versenyautót és motrot szeretném, hogy hozzon, de igazit. Akkor jön, amikor én játszok. Én már láttam a nyuszit, piros volt és nagy, mint apa.