2024. április 26., péntek

Sakupljeno je preko milion potpisa za Minority SafePack

Lorant Vince: još nije vreme za slavlje - još treba sakupljati potpise

Evropska Federativna Nacionalna Unija (FUEN) je sabirala potpise i izjavila da je premašen broj od milion, onih koji podržavaju Minority SafePack.
FUEN je prema saopštenju u četvrtak upozorio, da brojku od milion treba smatrati kao procenu, jer su sakupljani i potpisi online, i potpisi koje su članovi FUEN organizacije sakupili. Organizacija smatra da je važno nastaviti sakupljati potpise sve do 3. aprila do ponoći, dokle je rok.
,,Kampanja Minority SafePack može biti sigurna u uspeh samo ako se komotno premaši broj potpisa preko milion“ - stoji u izjavi organizacije.
,,Svaki pojedinačni potpis je bitan, i svaki potpis ukazuje na snagu svake zajednice. Pozivam sve da potpišu i promovišu akciju!“ - rekao je predsednik.
Lorant Vince se zahvalio Rumunsko-Mađarskom Demokratskom Savezu (RMDSZ), što su predstavljali motor, pokretačku snagu ovog projekta od početka. ,,Treba da budemo zahvalni što je ovaj projekat izrastao u takvu mađarsku stvar, koja je u isto vreme velika pomoć i Mađarima u Mađarskoj i Mađarima van granica.
Pravila EU zahtevaju za ovakvu građansku inicijativu pored milion potpisa i teritorijalnu podelu.
Prema tome, najmanje u sedam država članica EU, broj potpisa treba da pređe prag, u određenoj državi proporcionalno sa predstavnicima EP. Prema procenama FUEN-a do sada ja prag pređen u deset država članica - u Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Letoniji, Španiji, Danskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji. Velike su šanse da do zatvaranja roka pređu i u Italiji, Austriji i Poljskoj.
Prema procenama FUEN-a, markantan broj sakupljenih potpisa šalje snažnu poruku EU: treba da prizna i zaštiti manjine strosedeoce i jezičke grupe. Organizacija smatra da je inicijativa prerasla u pravi pokret za kulturnu i jezičku raznolikost evropskih naroda.
Hunor Kelemn, predsednik RMDSZ, na jednom društvenom portalu je izrazio zahvalnost potpisnicima inicijative. Smatra da su ovom inicijativom poneli mađarski slučaj i slučaj manjina starosedeoca u Evropu.