2024. április 26., péntek

Első helyezések (is) Szekszárdról

Az adai általános iskola tanulói kiválóan szerepeltek a nemzetközi számítástechnikai versenyen

Az adai Cseh Károly Általános Iskola öt kisdiákja kiváló eredményt ért el számítógépes animáció és játékprogram írásában a 14. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermékverseny döntőjében, amelyet nemrégen tartottak meg Szekszárdon magyarországi, romániai és szerbiai általános és középiskolás diákok részvételével.

A döntős diákok Világos Kornéllal (Csincsik Zslot felvétele)

A döntős diákok Világos Kornéllal (Csincsik Zslot felvétele)

Az adai diákokat a versenyre Világos Kornél, a Cseh Károly iskola informatikatanára készítette föl. Elmondta, hogy a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban megtartott vajdasági elődöntőből a szekszárdi döntőbe az adai iskolából az ötödik osztályos Csincsik Réka, Rind Réka és Világos Balázs, valamint a hatodikos Uller Botond és a nyolcadik osztályos Hegedűs Joshua jutott ki.

– A szekszárdi versenyen nagyon szép eredményt értek el a diákjaink. Csincsik Réka és Rind Réka közös pályamunkával a számítógépes animáció kategóriában végzett az első helyen. Világos Balázs a játékprogram kategóriában lett első helyezett, ugyanebben a kategóriában nagyon szépen helytállt Uller Botond, aki ötödik helyezést ért el, valamint Hegedűs Joshua, aki negyedik lett. Informatikatanárként nagy büszkeséggel tölt el ez az eredmény, ami igazolja, hogy jó irányban haladunk, és megéri a diákokkal dolgozni, mert megvan az eredménye. Jelentős sikernek számít ez az eredmény, a diákoknak is nagy sikerélményt jelent. A versenyen jól érezték magukat a gyerekek, akiknek ez jutalomkirándulás volt, valamint gyönyörű ajándékokkal tértek haza. A szervezők ugyanis a szponzorok által minden résztvevőt megajándékoznak, ezzel további munkára ösztönzik a gyerekeket – közölte Világos Kornél, aki hozzátette, hogy hat éve vesz részt a diákokkal a Neumann-versenyen, és minden évben eljutottak a szekszárdi döntőre.

Világos Kornél elmondta, hogy a diákokat a versenyre az informatika-szakkörön készítette föl, ahol emellett programoztak androidos mobiltelefonokat, foglalkoztak számítógépes animációval, készítettek játékprogramokat és kis robotokat is. Az informatikatanár 2009-től, amióta az iskolában dolgozik, minden évben rendszeresen megszervezi a szakkört.

– A szakkör egyre népszerűbb a diákok körében. Talán az idei tanévben volt a legnépesebb a táborunk. Már a zentai elődöntőre kilenc diákkal érkeztem, akik közül öten továbbjutottak a szekszárdi döntőre. Az informatika egy jövőbe mutató tantárgy, amivel viszonylag könnyű elhelyezkedni, és az informatikai jártasság mindenképpen csak a diákok hasznára válhat – közölte a tanár.