2024. április 26., péntek

Az első gyermek július elsejétől kap nagyobb pótlékot

Ma a köztársasági parlamentben a képviselők kérdéseket tehettek fel a kormány tagjainak. Kovács Elvirát, a VMSZ képviselőjét az érdekelte, a szülői pótlék mely családokat érinti majd.

Zoran Đorđević szociális védelmi miniszter közölte, az első gyermek után járó pótlék kifizetése július elsejétől lesz lehetséges, a második, harmadik és negyedik gyermek után járót retroaktív módon alkalmazzák, így mindazokra a gyermekekre vonatkozik, akik az idén születtek.

Ana Brnabić kormányfő hozzáfűzte, hogy a július elsejéig megszülető babák esetében az adóhivatal továbbra is visszafizeti a babaétel és -holmi forgalmi adóját, illetve az adóhivatalnak ezt a kötelezettségét még két évre kitolják majd.

Kovács Elvira a mesterséges megtermékenyítés kapcsán rákérdezett, lehetőséget kapnak-e majd erre olyanok, akiknek az első gyermekénél nem alkalmazták ezt a beavatkozást.

Slavica Đukić Dejanović demográfia ügyével megbízott tárca nélküli miniszter rámutatott, egyelőre az állam három próbálkozást támogat, illetve még egyet, amennyiben a szülők második gyermeket is szeretnének az első, mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermekük után. De azokat az önkormányzatokat, amelyek külön eszközöket különítenek el a mesterséges megtermékenyítésre, éppen arra serkentik, hogy a képviselő által említett helyzetekben nyújtsanak támogatást a szülőknek.