2024. április 26., péntek

Ajándékcsomag a leendő elsősöknek

Húsvétig 450 szórványtelepülésen élő magyar gyerek kapja el a Rákóczi Szövetség ajándékát

A Rákóczi Szövetség jóvoltából április elsejéig 450, szórványban élő, leendő magyar elsős kap ajándékcsomagot Vajdaságban. A csomagok kiosztása Bánátban kezdődött. Nagykikindán 17, Nagybecskerek város területéről pedig 41 leendő kisdiák kapta el.

A csomagokat Jerasz Anikó és Csáky Csongor osztotta ki (Fotó: Kecskés István)

A csomagokat Jerasz Anikó és Csáky Csongor osztotta ki (Fotó: Kecskés István)

A szülők elhatározását erősítik az anyaországból érkező támogatások, a leendő elsősök pedig örülnek az ajándéknak. A csomagok kiosztása előtt mindenhol alkalmi műsorral fogadják a vendégeket. A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács 2013 óta közösen szervezi meg a beiskolázási csomagoknak a kiosztását.
Nagybecskerek város területén tavaly 47 magyar elsős diák volt, az idén valamivel kevesebben lesznek, de jó hír, hogy a magyar osztályok megmaradása sehol sincs veszélyben.
– Negyvenegy előkészítő csoportos diákunk van. Muzslyán a Hófehérke Óvodában 19 gyermek, a Tücsök Óvodában nyolcan vannak, Nagybecskereken, a Kolibri Óvodában két előkészítő csoportos, Lukácsfalván három, illetve Szentmihályon kilencen vannak. A létszámcsökkenés nem jelentős, mi pedig igyekszünk ismertetni azokat a támogatási lehetőségeket, amelyek segítik a magyar gyerekeket abban, hogy itthon tanuljanak tovább – hallottuk Vidrács Krisztinától, a Magyar Nemzeti Tanács tagjától.
A bánáti magyar szülők többsége az utóbbi években a magyar tannyelvű oktatást választja gyerekének. Számukra minden támogatás fontos. Mint a muzslyai Sziller Eszter mondja, az egyik kislánya már magyar tannyelvű iskolába jár, és ősztől a másik kislánya is anyanyelvén kezdi el az iskoláztatását.
– Nagykikindán és Nagybecskereken került sor a Vackor Program bemutatására, valamint a budapesti Rákóczi Szövetség által biztosított iskolakezdési csomagok kiosztására. Az MNT a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően tudja a Vackor Programját már nyolc éve megvalósítani, amely az anyanyelvi oktatás fontosságára hívja fel a szülők figyelmét, összefogva mindazokat a támogatásokat, amelyeket a magyar családok kapnak azáltal, ha a magyar tannyelvű oktatás mellett döntenek. A Rákóczi Szövetség 450 csomagot biztosított számunkra az idén. Ezek a csomagok azon önkormányzatok területén kerülnek kiosztásra, ahol a magyar lakosság aránya 30 százalék alatti. Negyven település 21 önkormányzatába jutnak el – még április 1-je előtt – mondja Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.
A Rákóczi Szövetség 2004-ben a Felvidéken kezdte el tevékenységét a magyar tannyelvű oktatás megmaradása érdekében, 2010 óta pedig már az egész Kárpát-medencében jelen van. Programja három elemből áll.
– Az első a Gólyahír Program, vagyis az újszülötteket köszöntjük akkor, amikor éppen világra jöttek. Az anyukáknak egy szép kiadású babanaplót adunk át népmesékkel, altatódalokkal, a Magyar Himnusszal és a Szózattal. Amikor pedig a gyermekek éppen iskolakezdés előtt állnak, akkor újra igyekszünk megszólítani a őket, illetve a szülőket is, és bátorítást adni, impulzust adni annak érdekében, hogy jól döntsenek akkor, amikor erre szükség lesz. Aztán természetesen része ennek a programnak a szeptemberi, az iskolakezdést követő ösztöndíj átadása, amikor a magyar civil összefogás jelképének is tekinthető tízezer forintos ösztöndíjakat átadjuk, ami sokkal inkább egy kézfogás akar lenni a magyarországi emberektől az itt élő emberek felé. Természetesen ezek a kapcsolatok, amik ilyen módon létrejönnek, nem egyszeri kapcsolatok, hiszen arra törekszünk, hogy mind az általános iskoláskor idején, mind pedig a középiskolás időszakban minél több olyan élményt, olyan lehetőséget tudjon biztosítani a Rákóczi Szövetség, ami összeköti a Kárpát-medencében élő magyar fiatalokat – mondja Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára.