2024. május 8., szerda

Kínai elnök az amerikainak: nagyon jó volt a találkozó Észak-Korea vezetőjével

Kim Dzsong Un és Hszi Csin-ping (Fotó: Beta)

Kim Dzsong Un és Hszi Csin-ping (Fotó: Beta)

Nagyon jónak értékelte a kínai elnök a találkozóját Észak-Korea vezetőjével abban az üzenetében, amelyet az Egyesült Államok elnökének küldött.

Dunald Trump szerdán számolt be arról, hogy az éjjel üzenet kapott Hszi Csin-pingtől. A kínai államfő tudatta azt is: Kim Dzsong Un áll elébe, hogy találkozzon az amerikai elnökkel.

Trump mindazonáltal Twitter-üzenetében közölte, hogy "mindenáron fenn kell tartani az Észak-Koreára nehezedő maximális szankciókat és nyomást".

Azt, hogy Kim Kínában járt, két nap nemzetközi találgatás után csak szerdán adta hírül a kínai sajtó. Kiderült, hogy Kim már vasárnap megérkezett Pekingbe, és szerdán távozott. Ez volt az észak-koreai kommunista diktatúra vezetőjének első - ismert - külföldi útja azóta, hogy 2011-ben megörökölte apjától a hatalmat.

Találkozóján Hszi Csin-pinggel Kim kijelentette, hogy nagyapja, Kim Ir Szen és apja, Kim Dzsong Il végakaratával összhangban "tevékeny erőfeszítéseket fogunk tenni a Koreai-félsziget atommentesítésére. Ez az álláspont nem változhat" - mondta.

Hírügynökségek által megszólaltatott szakértők szerint Kim Dzsong Un pekingi útja a két Korea, illetve Észak-Korea és az Egyesült Államok csúcstalálkozójának előkészítését szolgálta.

A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy az észak-koreai hajlandóság megnyilvánulása a Koreai-félsziget atommentesítésére újabb bizonyítéka annak, hogy a lehető legnagyobb nyomásgyakorlás kieszközölheti a párbeszédet.

Az év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Szöul március elején bejelentette, hogy Mun Dzse In dél-koreai államfő és Kim Dzsong Un április végén találkozik a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban.

Kim Dzsong Unnal Donald Trump is tárgyalni készül, találkozójukra várhatóan május végéig sor kerül.