2024. április 26., péntek

Menekültek a kamionban

Egy kamion rakterében megbúvó migránsokat lepleztek le Kishegyesen

A média már jó ideje a migránsoktól hangos, de a kishegyesiek legfeljebb a tévében láthatták őket, esetleg Szabadkára utazva találkozhattak velük. Épp ezért nagy szenzációt keltett a faluban, amikor az elmúlt héten egy kishegyesi kamionsofőr négy migránst fogott, akik a nyerges vontató rakterében bújtak el.

A menekültek gyakran felvágják a kamion ponyváját, úgy jutnak be a raktérbe (Lakatos János felvétele)

A menekültek gyakran felvágják a kamion ponyváját, úgy jutnak be a raktérbe (Lakatos János felvétele)

A neve elhallgatását kérő sofőr hosszú távokon fuvaroz, a múlt héten épp Törökországból szállított árut. A törvény által előírt kötelező pihenőjét Belgrád környékén, egy parkolóban töltötte. Elmondása szerint ez egy biztonságos helynek számít, kamerával is figyelik. Itt töltötte az éjszakát, és reggel innen indult tovább. Ott-tartózkodása alatt semmire sem figyelt fel, igaz, Belgrád környékén akkor elég szeles és viharos volt az időjárás. Másnap reggel ellenőrizte a kamiont és a vámhivatal által feltett bélyegzőt, de mindent rendben talált, így hát továbbindult. Az árut Magyarországra vitte volna, előtte azonban hazajött Kishegyesre egy rövid időre. A meglepetés akkor érte, amikor a szomszédasszony megkérte, hogy kapcsolja ki a kamionban a rádiót, mert zavaró a nagy lárma. A rádió nem szólt, de a raktérben erőteljesen dörömböltek, és „Help” és Help police!” kiabálás szűrődött ki. A sofőr rögtön gondolta, miről van szó, és értesítette a rendőrséget. Azok a helyszínre siettek, de a kamion kinyitásával meg kellett várniuk szabadkai kollégáikat, mert a vámhivatal bélyegzőjét csak ők törhették fel. Végül a rendőrök négy rémült, agyonfagyott iránit húztak ki a kamionból.

Mint utólag kiderült, a négy férfi és egy hölgy Iránból repülővel érkezett Szerbiába, érvényes itt-tartózkodási vízummal. A céljuk az volt, hogy kamionnal az Európai Unió területére csempészik át magukat, s ott menedékjogot kérnek. A kamionsofőr elmondása szerint iskolázott személyekről van szó, akik pénzzel is rendelkeztek. A kamionra egy erre szakosodott belgrádi csoport segítségével jutottak fel, akik feltörték a vámhivatal bélyegzőjét, majd teljesen hitelesnek tűnően visszaállították. A menekültek állítása szerint 500 eurót fizettek, hogy feljuttassák őket a kamionra. Hogy mi lesz a további sorsuk, az bizonytalan, mivel érvényes vízummal tartózkodnak az ország területén.

Ez volt a kishegyesi migránstörténet, ami a kamionsofőr szerencséjére Kishegyesen ért véget. Elmondása szerint ha a magyar határnál veszik észre a raktérben megbúvó menekülteket, nagy bajba kerülhetett volna. Ez sajnos nem elszigetelt eset, a kamionsofőrökre nap mint nap leselkednek hasonló megpróbáltatások. A parkolóban, ahol a kishegyesi sofőr megpihent, még négy kamion parkolt az este, és mind a négyben találtak migránsokat. Általános jelenség, hogy az országban tartózkodó menekültek megpróbálnak feljutni a nyugatra tartó kamionokra. A sofőrök meglátása szerint a probléma leküzdésére sem az ország, sem a rendőrség nincs kellőképpen felkészülve.