2024. április 26., péntek

Kilép a pristinai kormányból a Szerb Lista

Goran Rakić, a Szerb Lista elnöke az Aleksandar Vučić államfővel folytatott megbeszélése után közölte:  úgy döntöttek, hogy a Szerb Lista kilép a pristinai kormányból. Azt is bejelentette, hogy a tíz, többségében szerbek lakta koszovói községben április 20-án maguk alakítják meg a koszovói szerb községek közösségét.

Rakić tegnap azt mondta: a tömörülés indítványozta, hogy távozzon a koszovói kormányból Marko Đurić letartóztatása miatt.

A szerbiai igazságszolgáltatás előtt fognak felelni azok, akik részt vettek Marko Đurić elrablásában. Két szerb nemzetiségű személy is van köztük – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő tegnap este tartott sajtótájékoztatóján.

A Nemzetbiztonsági Tanács ülése utáni felszólalásában úgy fogalmazott: Đurićot rohamrendőri egyenruhába öltözött terroristák hurcolták el, minden jogi alap nélkül. Pristina erőfitogtatását az Európai Unió is támogatta, hiszen az elkövetőket az EULEX járművei kísérték.

Az államfő nyugalomra szólította fel a koszovói szerbeket. Közölte, hogy józan döntést fog hozni a Pristinával való párbeszéd folytatásáról.

Marko Đurićot, a szerbiai kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetőjét tegnap Mitrovicában letartóztatták. Pristinába szállították, ahol kihallgatták, majd kiutasították Koszovó területéről.

Kosovska Mitrovicában egyébként incidens nélkül telt el az éjszaka. A város északi, szerbek lakta részében nincs megerősített rendőri jelenlét.

A Đurić-ügy miatt a szerbek Rudare településénél eltorlaszolták az utat. Jelezték, hogy a továbbiakig a barikádon maradnak.

A tegnapi kosovska mitrovicai esetről tárgyal Ivica Dačić külügyminiszter a külföldi nagykövetekkel, valamint az Európai Unió, az ENSZ, az EBESZ és a NATO képviselőivel. A történtek miatt Dačić lemondta mára tervezett többi találkozóját.