2024. április 26., péntek

Érdekünk a Fidesz–KDNP támogatása

Temerinben lakossági fórumon ismertették a magyarországi választási tudnivalókat
A lakossági fórum résztvevői: az asztalnál Molnár Viktor, Sziveri Béla és Fehér László (Fotó: Góbor Béla)

A lakossági fórum résztvevői: az asztalnál Molnár Viktor, Sziveri Béla és Fehér László (Fotó: Góbor Béla)

A vajdasági magyarlakta településeket járó útja során, pénteken az Ifjúsági Otthonban tartott szép számú megjelent előtt lakossági fórumot a VMSZ. Jelen voltak a VMDP tagjai is. A fórum menetét Sziveri Béla, a VMSZ temerini szervezetének elnöke vezette. Elsősorban az előttünk álló magyarországi választásokról és a kettős állampolgársággal, de magyarországi lakcímmel nem rendelkező, a választásra regisztráltak részvételéről volt szó. Ehhez gyakorlati útmutatással is szolgáltak.

A magyarországi választásról, és annak a külhoni magyarokra vetített jelentőségéről Fehér László, a VMSZ elnökségének tagja beszélt. Közölte, hogy már a 361 ezret is meghaladja azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vettek a magyar országgyűlési választásra. Közülük több mint 50 ezren vajdaságiak.

Hogy nem jelentéktelen potenciális szavazótáborról van szó, tanúsítja a határon túliak részéről a parlamentbe juttatható képviselők száma, ami 3-4 is lehet. A Vajdasági Magyar Szövetség és Vajdasági Magyar Demokrata Párt nyíltan a Fidesz–KDNP koalíciót támogatja, és erre kérik a szavazásra jogosultakat is, mivel ez az itteni magyarság érdeke is – hangzott el a lakossági fórumon.

Az egybegyűltekhez szólt dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese is. Elmondta, hogy 2010 óta a Magyarországon  kormányon levő Fidesz–KDNP koalíciónak rengeteg olyan aktivitása volt, amely az egész nemzetet, de főképp a határon túl élő magyarságot identitásában nemcsak megőrizte, hanem gazdaságilag is segítette. A választásokat illetően a kormánykoalíciónak első közjogi intézkedése a határon túl és a világban szétszórtan élő magyaroknak a magyar állampolgárság és a választásokon való részvételi lehetőség megadása volt. Az utóbbi két évben pedig a Prosperitati-pályázatokon keresztül vállalkozóknak, vállalkozást kezdőknek, mezőgazdasággal, turizmussal foglalkozóknak nagyon sokrétű lehetőségük volt a gazdasági beruházásokra. Ha a jelenlegi kormány a választások után is folytatni tudja a tevékenységét, bízni lehet abban, hogy a Prosperitati Alapítvány is folytatni fogja munkáját, mivel vannak területek, amelyek nincsenek még érintve, elsősorban a vidék- és falufejlesztés és a turizmus mindennemű formája – mondta egyebek között Molnár Viktor.

Pásztor Róbert, a temerini magyarság választáson való részvételének koordinátora arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy nagyon ügyeljenek a postán küldött választási levélcsomagban található, személyi azonosító nyilatkozat kitöltésére. Úgy kell kitölteni, ahogyan a lakcímkártyán van. Akik nem vigyáznak, és rosszul töltik ki, azoknak a szavazata elvész. Ezért akik bizonytalanok, várják meg az aktivistákat, akik segítenek az azonosító lap kitöltésében és össze is gyűjtik a szavazatot tartalmazó válaszborítékokat, melyeket csomagban eljuttatnak a Szabadkai Főkonzulátusra.