2024. április 26., péntek
Szófigyelő

Tiki-takizik

A tiki-takizik ige egy ügyességi játék emlékét őrzi, amely a huszadik század hetvenes évei-ben volt népszerű. A tiki-taki egy hosszabb zsinór két végére felfűzött műanyag golyókból, vala-mint a zsinór közepére helyezett lapocskából vagy karikából állt. Gazdája a lapocskánál, illetve a karikánál fogva rángatta a tiki-takit, úgy, hogy a golyók összeütődjenek. A golyók ritmikus össze-ütődése következtében igen erős csattogás hallatszott. A játék nemcsak zajkeltő hatása miatt volt problematikus, hanem azért is, mert sérülést okozhatott. Használójának az alkarja, a csuklója, az ujjai, de a környezetében levők testi épsége is veszélybe került. Zajos volta és veszélyessége miatt idővel be is tiltották a játékot.
A tiki-takizik ige elsődlegesen a tiki-taki nevű játék használatára utal: Jól mutatja játékossá-gát, hogy egyszer, amikor a tiki-takit éppen betiltották az iskolában, az igazgató, meghallva a jel-legzetes csattogást, kiront az irodájából, s mit lát: Freizi – akinek éppen nem volt órája – gyermeki ártatlansággal, átszellemült arccal tiki-takizik a folyosón.
A tiki-takizik igét előszeretettel használják a labdarúgásról szóló tudósítások: Az már mi-lyen, hogy Szalai, aki szinte egész végig bénázott, és már 500 valahány napja nem rúgott tétmecs-csen gólt, a mindenhol lesajnált Szalai feltámad, és Kleinheislerrel tiki-takizik egy bravúrosat, majd bepöccinti az osztrák kapus alatt, pont a magyar tábor előtt!? – Megvolt a kis rugdosódás, mikor csak ide-oda tiki-takizik a labda, de azért voltak ügyes megoldások. – A tótfalusi gárda közben szépen tiki-takizott, azonban a nyolcadik labdaérintésbe mindig hiba csúszott. Egészen a huszon-harmadik percig. Egy mélységi passzot követően, jobbról belőtt labdát Huszár „mellezett” a gólvo-nalon túlra, 1-0. – Lövése tiki-takizik az ötösön, de kivágják.
A tiki-takizik ige a sporthorgászatban is felbukkan: A gubancolódások elkerülése végett va-lahogy jobban szeretem az Inline-t, fárasztáskor sem akad bele semmibe (vagy sokkal nehezebben), meg nem tiki-takizik nekem jobbra-balra.
Tiki-takizhat továbbá a csapágy (Nyilván, ha tele van nyomva zsírral, nem érzed annyira, és a csapágy is tiki-takizik), a szem (Elég jó volt ez a rendezvény, csak a borsos savanyúság annyira erős volt, hogy most tiki-takizik a szemem!), az ember (Az ember ide-oda tiki-takizik a szerviz, a szolgáltató és a gyártó között.), sőt a jogállam is (A jogállam pedig ügyefogyott gyermekként tiki-takizik a pénzemmel, kotorászik a zsebemben.)
A katonai szlengben arra mondják, hogy tiki-takizik, aki több szolgálatot, pl. őrséget ad egymás után, 24 órát van szolgálatban, 24 órát pihen.