2024. március 29., péntek

Segítség az iskolaválasztáshoz

Középiskolák börzéje volt Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában immár hetedik alkalommal tartották meg a középiskolák börzéjét. A már hagyományosnak mondható minden év márciusában megtartott börze célja, hogy a községbeli hetedikesek és nyolcadikosok jobban el tudjanak igazodni a továbbtanulás útvesztőjében. A rendezvény alkalmával az iskolák külön-külön tantermekben fogadták a tanulókat, minden tanuló és szülő az érdeklődésének megfelelő iskola képviselőivel személyes kapcsolatot tudott teremteni, és ezáltal megfelelő tájékoztatást kaptak a beiratkozással, szakokkal kapcsolatban.
Bemutatkozott a helybeli Beszédes József MMIK, Szabadkáról a Politechnikai Iskola, a Vegyészeti-technológiai Iskola, az Ivan Sarić Műszaki Középiskola, a Svetozar Marković Gimnázium, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium és a Középiskolások Diákotthona. Csókáról a Vegyészeti–Élelmiszeripari Középiskola, Zentáról a Gimnázium, a Bólyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a Közgazdasági–Kereskedelmi Iskola, az Egészségügyi Középiskola mutatta be, mit kínál a leendő diákoknak. Törökkanizsáról a Gimnázium, a Dositelj Obradović középiskola, Adáról a Műszaki Iskola és Topolyáról a Mezőgazdasági Iskola képviselői is jelen voltak.
Nagy érdeklődés övezte minden iskola bemutatóját. Az esemény koordinátora, Gulácsi Beáta elmondta, mivel mindig vannak olyan diákok, akik számára még nem kristályosodott ki, hol tanuljanak tovább, nagy segítséget nyújthat a börze.
– Tizenhat középiskola látogatott el hozzánk és mutatkozik be. A legnépszerűbb az eddigi tapasztalatok alapján a gimnázium, ezt követik az egészségügyi és a közgazdasági szakok. Egyre többen jelentkeznek szakközépiskolába is. Az általános iskolások körében is megjelent már a külföldi vonzás, éppen ezért az is a fő célunk, hogy a vajdasági intézményeket mutassuk be. A tanulók mindössze öt százaléka az, aki külföldön kívánja folytatni a középiskolai tanulmányait.
Magyarkanizsa község önkormányzata ingyenes buszjáratokat biztosított Oromhegyesről, Horgosról és Martonosról a tanulóknak, akik folyamatosan érkeztek az egész délután folyamán, hogy megtekintsék a bemutatkozó iskolák kínálatát és tájékozódjanak annak érdekében, hogy a lehető legjobban választhassanak maguknak középiskolát.