2024. április 26., péntek

Elégedetlenség az ingyenes orvosi vizsgálattal

Az egészségügyi minisztérium a jövőben is a megelőzésre kívánja helyezni a hangsúlyt

Ma országszerte hetedik alkalommal szervezték meg az ingyenes orvosi vizsgálatot. Az egészségügyi minisztériumnak a megelőzés jegyében útjára indított projektumába Vajdaságban ezúttal kilenc település egészségügyi intézménye kapcsolódott be. Hasi ultrahangos és nőgyógyászati vizsgálatot, valamint az anyajegyek vizsgálatát, azaz szűrését Újvidéken a Vajdasági Klinikai Központban, a szabadkai, a nagykikindai, a verbászi, a verseci, a zombori és a zentai közkórházban szervezték meg, a mitrovicai közkórházban a hasi ultrahangos vizsgálatot és az anyajegyek vizsgálatát, a nagybecskereki közkórházban pedig csak a nőgyógyászati vizsgálatot. A vizsgálatok elvégzéséhez nem szükséges egészségügyi kártya vagy egészségügyi biztosítás, a lényeg az, hogy a polgárok valamilyen személyes dokumentummal tudták igazolni személyazonosságukat. Az egészségügyi intézmények reggel 8 és délután 4 óra között fogadták a polgárokat.

Országszerte ezúttal több mint száz egészségügyi intézmény szervezte meg az ingyenes orvosi vizsgálatot – nyilatkozta lapunknak a szabadkai közkórházban prof. dr. Berislav Vekić, az egészségügyi minisztérium államtitkára. Hozzátette, a projektum keretében az elmúlt hat hónapban több mint 120 ezer pácienst vizsgáltak meg országszerte a szakemberek. A vizsgálatok során több tíz személy esetében derült fény súlyos megbetegedésre. Ezeket a pácienseket azonnal elhelyezték valamelyik egészségügyi intézményben, további vizsgálatokat végeztek el náluk, majd beállították a szükséges kezelést, ellátást – magyarázta az államtitkár.

A szabadkai közkórház immár hatodik alkalommal kapcsolódott be az egészségügyi minisztérium projektumába – nyilatkozta dr. Slobodan Puškar, az intézmény igazgatója. Elmondása szerint eddig alkalmanként átlag 200-an vagy annál is többen éltek a lehetőséggel. Tegnap déli 12 óráig nagyjából 100 polgár kereste fel a szabadkai közkórházat és vizsgáltatta meg magát – emelte ki az igazgató.

Míg lapunk újságírója a tisztségviselőkre várakozott, több olyan hölggyel is találkozott, akik elégedetlenül távoztak a nőgyógyászati vizsgálatról. Mindannyian arra számítottak, hogy Papanicolau-tesztet is végeznek, amely a méhnyakrák kiszűrésére való, ugyanakkor elmondásuk szerint a vizsgálat során csak az általános nőgyógyászati vizsgálatot végezték el náluk. Dr. Slobodan Puškar ezzel kapcsolatban lapunk kérdésére válaszolva leszögezte: az orvosok semmilyen szükséges és indokolt vizsgálatot nem mulasztottak el elvégezni. Minden egyes vizsgálatot az orvosi etika és a szakma alapelveivel, illetve szabályaival összhangban végeznek el – hangsúlyozta az igazgató.

– A pácienseket megvizsgálják, emellett elbeszélgetnek velük, és ha a szakember ezt követően úgy méri fel, hogy indokolt, akkor elvégzi a nőgyógyászati ultrahangos vizsgálatot, valamint a Papanicolau-tesztet is, de, ismétlem, kizárólag az orvosi javallattal összhangban. Nem végezhetünk el mindenkinél minden egyes vizsgálatot, csak azért, mert a személy úgy óhajtja. Az orvos dönti el, hogy kinél melyik vizsgálat indokolt – fogalmazott Slobodan Puškar.