2024. április 27., szombat

Sijarto: Migracija znači opasnost

Teroristički napadi širom Evrope poslednjih godina ukazuju na to da migracija znači opasnost od terorizma i životnu opsnost - rekao je Peter Sijarto, ministar inostranih poslova u četvrtak na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Podsetio nas je: danas je druga godišnjica terorističkog napada u Briselu, koji je imao za posledicu 32 mrtvih i 340 povređenih. Od tada je počinjeno još 27 terorističkih napada u Evropi sa migracionom pozadinom. U ovim napadima je poginulo 330 osoba i 1300 je povređeno.

Ministar je rekao da su počinioci bili teroristi sa migrantskom pozadinom, koji su iskoristili ovaj talas ilegalne imigracije,da bi ušli bez kontrole ili su se doselili još ranije, a nisu prihvatili način života u Evropi, društvene integracije.

Nikad nije bila ovako jaka teroristička pretnja u Evropi kao sada. Vode se teške rasprave u Njujorku, Genfu, Briselu. Na primer u Njujorku se vode rasprave o drugom krugu migracionih paketa. U isto vreme Evropski Komitet hoće da Evropska Unija već sada donese odluku da potpiše migracioni paket u decembru, iako još nije završen - objasnio je.

Na raspravama o migraciji najveća bitka se vodi oko toga da li su prava migranata važnija od prava evropskog stanovništva. Niko sem Mađarske nije načeo tu temu da i evropljani imaju svoja prava, na primer pravo na sigurnost. Za pitanje migracije se ne vezuju osnovna prava čoveka, ali sigurnost života da, i neprihvatljivo je da sada u Evropi žele da postave prava migranata ispred prava Evropljana. Smatra, da svaki Evropljanin, pa tako i svaki Mađar, ima pravo na osnovna prava, da živi bez terorističkih pretnji u sigurnosti.