2024. április 26., péntek

Meseország kapujában

A mesék világát eleveníti meg a Művelődési Ház tavaszi kiállítása

Színes gyapjú-, fa- és papírfigurák, hátterek, ötletes térbeli megoldások keltenek életre ismert meséket, mesehősöket a tegnap délután nyílt tavaszi kiállításon. Az alkotók közt vannak diákok, kézimunkázók és kézművesek is. A rendezvény ötletadója és szervezője Crnkovity Edit, a Művelődési Ház munkatársa.

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

– Húsvétra mindig szoktunk szervezni alkalmi kiállítást, amelynek az eddigi években főleg a húsvéti hangulat, a tojásfestés volt a fő témája – nyilatkozta lapunknak. – Az idei évben szerettünk volna újítani, valami mással meglepni a topolyaiakat. Van egy hároméves kisunokám, és észrevettem, hogy nagyon szereti, ha a meséket nemcsak felolvasom neki, hanem ha eljátsszuk a történeteket, megtestesítjük a mesehősöket. Tekintettel arra, hogy az idei húsvét egybeesik a mesék, a meséskönyvek világnapjával, április másodikával, felvetődött annak az ötlete, ha a kiállítás témája lehetne a mesék világa. Tartottunk tőle, hogy az újdonságszámba menő ötlet miatt nem sokan jelentkeznek, de ennek ellenére harmincöt mesekompozíció érkezett a kiállításra, Újvidékről, Bajmokról, Bácskossuthfalváról, Pacsérról, Palicsról, Kishegyesről és Topolyáról. Terveink szerint a kiállítás tartama alatt meseolvasással is kedveskedünk a legkisebb látogatóinknak. Idén a népmesék világát jelöltük meg, lehet, hogy jövőre éppen Csukás István mesevilágából merítünk.

– Az idei évben szakítottunk az eddigi húsvéti hagyományokkal, és a tojáskompozíciók helyett mesekompozíciókat állítottunk ki – hallottuk Csípe Tímea igazgatónő megnyitójában. – Témaválasztásunkban a Mátyás-emlékév is közrejátszott, valamint az a tény, hogy április 2-án ünnepli a világ a mesék, mesekönyvek világát. A dolog külön érdekessége még számunkra, hogy Csukás István népszerű meseíró születésnapja is erre a napra esik. A könyvek nem csak szórakoztatnak, hanem tanítanak is. A mesék ilyen ábrázolása, mint amilyen ezen a kiállításon látható, pedig még közelebb hozza a mesék világát a ma már digitális környezetben felnövő gyermekeinkhez.

A rendhagyó tavaszi kiállítás április 5-éig látogatható a Művelődési Ház mozitermének előcsarnokában.