2024. április 26., péntek

A cunami neve: Oszaka!

Ha Serena Williams esetleg nem értette, hogy Novak Đoković miként kaphatott ki Indian Wellsben egy alig ismert és középszerű féljapántól, akkor Miamiban a saját bőrén ugyanezt tapasztalhatta. Az egyetlen különbség, hogy Taro Daniel pályafutásán aligha lendít a Novak feletti győzelem, Naomi Oszaka pedig már nemcsak névtelen távol-keleti tehetség, hanem nyugodtan nevezhetjük a női tenisz új csillagának is.

A Key Biscayne 1. fordulójának női rangadója csak az első hat játékban volt kétesélyes, vagy pedig a volt világelső amerikai szemszögéből esetleg reményt keltő. Amikor a 20 éves japán lány előnyt szerzett, a meccs fonalát már nem engedte ki a kezéből. Hiába voltak Serena nagy tenyeresei, a csaknem 14 hónapos kihagyás után túl lassú a pályán, amit Oszaka kamatoztatni tudott, és az Indian Wellsben általa elindított cunami, amely elsöpörte Marija Sarapovát, Karolína Plíškovát és Simona Halepet is, folytatta tombolását az amerikai délen.

Egy biztos, ha ezt a neves kvartettet legyőzte, Naomi Oszakának nincs oka, hogy a továbbiakban bárkitől is tartson. Lehet, hogy a japán soha nem jut be a legjobb öt közé a ranglistán – bár erre nem illene fogadni –, de aligha retten meg következő ellenfelétől, a kegyetlen sorsolás által útjába sodort 4. kiemelt ukrán Elina Szvitolinától sem. Ha pedig őt is felülmúlja, nyitva előtte az út a negyeddöntőig, ahol esetleg újra Grand Slam-bajnokkal, Petra Kvitovával vagy Jelena Osztapenkóval mérkőzhet.

Fucsovics Márton Miamiban az élete formájában levő német Max Martererre futott. Azt hittük, hogy a magyar játékos mégis jobb, a pályán azonban kiderült, hogy a német képes a meglepetésre, így Fucsovics az Indian Wells-i siker után Floridában szerény eredménnyel zárt.

Az éjjel rajtolt Viktor Troicki, Dušan Lajović és Miomir Kecmanović, ma vagy holnap pedig Đoković és Filip Krajinović játéka is esedékes. Novak a francia Benoît Paire, a zombori pedig a 24 éves és a ranglistán 169. brit Liam Broady ellen kezd.

Olga Danilović a balkezesek rangadóján könnyedén győzte le a szardíniai Santa Margheritában az ausztrál Isabelle Wallace-t, amivel megerősítette helyét a 300 legjobb között. A 17 éves belgrádi ma a 2. fordulóban vagy a 2. kiemelt montenegrói Danka Kovinićtyal, vagy pedig az ukrán KatarinaZavackával találkozik. Ugyanott a férfitornán a magyar Balázs Attila is sikerrel vette a nyitókör akadályát.