2024. április 26., péntek

Hogy a fiatalok maradjanak

Mezőgazdasági kiállítás Nagybecskereken

A szerbiai falvak 86 százalékában csökkenőben van a lakosság száma, ezért létfontosságú a falvak megmentése, a fiatalok otthontartása. Ez volt a fő téma Milan Krkobabić tárca nélküli miniszter csütörtöki nagybecskereki látogatásán, amelynek keretében mezőgazdasági kiállítás nyílt.

Új kiállítással gyarapodott Nagybecskerek (Fotó: Kecskés István)

Új kiállítással gyarapodott Nagybecskerek (Fotó: Kecskés István)

A szerbiai kormánynak az „500 szövetkezetet ötszáz faluban” projektuma keretében, nem egész egy év alatt, 212 szövetkezet alapult meg. Ez szám az idén újabb nyolcvannal fog gyarapodni – mondta Milan Krkobabić régiófejlesztéssel foglalkozó, tárca nélküli miniszter Nagybecskereken. Közép-Bánátban is jól halad az akció.
– A közvélemény központjába kell helyezni a falut. A szerbiai falvakban olyan feltételeket kell biztosítanunk, hogy a fiataloknak választási lehetőségük legyen. Nem azért, hogy a falvakon tartsuk őket, hanem hogy maguk döntsék el, hogy maradnak-e. Ha a falvainkban van élet, akkor él Szerbia is. Ami ezt a körzetet illeti, 99 földműves-szövetkezet van, ebből 60 sikeresen működik. A múlt év végén és az idei év elején nyolc új szövetkezet alakult meg. Ez jó példája annak, hogy élesztgetjük a szövetkezeteket – mondta Milan Krkobabić.
Az új szövetkezetek 50 ezer euró, a már működők pedig legtöbb 100 ezer eurónyi, vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak. A projektum kidolgozásában részt vett a Szerb Tudományos Akadémia is.
– Először történik meg Szerbiában, hogy a kormány közvetlen módon segít a falvakon. Sajnos az elmúlt 20-25 évben sok földműves-szövetkezet szűnt meg, falvaink a sorsukra lettek hagyva. Ezért az akciónk elsősorban a fiatalok felé fordul, akiket a falun kellene tartanunk, hogy ott alapítsanak családot, hogy megállítsuk a szerb falvak elnéptelenedését, hiszen a szerb falvak 86 százalékában csökken a lakosság száma – mondja Dragan Škorić akadémikus, a SANU mezőgazdasági bizottságának elnöke.
A küldöttséget fogadta Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere. Hhangsúlyozta, hogy Nagybecskerek az elmúlt időszakban jelentős segítséget nyújtott a földműveseknek, a határutak rendbe hozásától kezdve a vízgazdálkodási munkálatokon át a jószágtenyésztőknek és a méhészeknek nyújtott támogatásokig.
Szintén a fiatalok itthon maradását szolgálná az a mezőgazdasági termékkiállítás is, amelyet tegnap nyitottak meg Nagybecskereken. Először szervezték meg, de hagyományossá szeretnék tenni. Mintegy száz szerbiai településről érkeztek kiállítók.
– Az volt a célunk, hogy egybegyűjtsük azokat a fiatalokat, akik új földműves-szövetkezeteket alapítottak, a szerb kormány elképzelése, vagyis az „500 szövetkezetet 500 faluban” projektum keretében. És azokat a fiatalokat is, akik magukévá tették a tartományi mezőgazdasági titkárság akcióját, hogy a városból falura költözzenek – hallottuk Božidar Drinić ötletgazdától.
A rendezvényen a kisgazdaságok termékei is bemutatásra kerültek. A Császárkert Kft. és a muzslyai gazdák közösen mutatkoztak be.
– Hoztunk ma ide sajtot, savanyú káposztát, tepertőt, kalácsokat, pálinkát, így mindenkit szeretettel várunk. Ez a rendezvény a falut, a falusi életet és a falun termesztett termékeket próbálja népszerűsíteni – mondja Madarász Gábriel, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének falugazdásza.
A rendezvény keretében tanácskozásokat tartanak, amelyeknek a központi témája az organikus termelés lesz. A kiállítást szombatig lehet megtekinteni, mindennap 10 és 19 óra között, a Medison sportcsarnokban.