2024. április 26., péntek

Töretlen érdeklődés minden kategóriában

Csókán is bemutatták a Prosperitati legújabb pályázatait

Csóka községben a Prosperitati eddigi pályázati bemutatói közül a legnagyobb érdeklődés a kedd esti lakossági fórum iránt nyilvánult meg, amelyen Kormányos László tartományi képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, majd Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője bemutatta az ötödik kör pályázati kiírásait.

A fórumon jelen volt Nagy Miklós, az alapítvány igazgatóbizottságának tagja, aki más szerbiai pályázati lehetőségekre is fölhívta a közönség figyelmét. A helybeliek és a környező településekről érkezők többsége még nem élt az alapítvány által nyújtott lehetőségekkel, néhányan azonban már sikeresen pályáztak a korábbi kiírások során, s most további fejlesztéseket terveznek. Csóka községben eddig 148 pályázatot nyújtottak be, amelyekből 126-ot pozitívan bíráltak el. Ez azt jelenti, hogy 72 millió dinár támogatás érkezett a községbe.

Most összesen nyolc pályázati kategória jelent meg, ebből öt ún. integrációs pályázat, kettő a helyi termékek előállítására és forgalmazására vonatkozik, a nyolcadik pedig a pályakezdők vállalkozóvá válását szolgálja. Juhász Bálint részletesen ismertette a pályázati csoportok jellemzőit, különös hangsúlyt fektetve a mezőgazdasági integrátorok beszállítóit célzó vissza nem térítendő támogatásokra:

– Mint azt már tavaly ígértük, most megvalósítottuk az integrációs pályázatokat, amelyeknek legfőbb elemük, hogy szerződés jön létre a felvásárló és a beszállító között. Az 5 pályázati kiíráshoz 10 integrátor tartozik. E lehetőség legnagyobb előnye, hogy a felvásárló együttműködik a nyertes pályázóval, vagyis a termék piacra jutásáig „leköveti” a termelést. Az említett együttműködés ötéves időtartamú, vagyis a két félnek ennyi ideig kell fenntartania a szerződést.

Az ügyvezető hangsúlyozta a jelenlegi magyar kormány szerepét, amely nélkül nem valósulhattak volna meg ezek a támogatások – utalva ezzel a közelgő anyaországi választásokra.

A bemutató végén a közönség soraiból számos kérdés hangzott el, érintve mind a nyolc kategóriát. Bizakodásra adott okot, hogy több fiatal is érdeklődött a vállalkozóvá válás támogatásáról annak érdekében, hogy itthon kamatoztathassa tudását.