2024. április 26., péntek

Faültetés Csúrogon és emlékplakett-készítés

Az adai Műszaki Iskola közös projektumokat bonyolít le budapesti és szegedi középiskolásokkal

A héten az adai Műszaki Iskolában vendégeskedik a budapesti Than Károly Ökoiskola és a szegedi József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola egy-egy középiskolás-csoportja, a diákok az anyaország támogatásával a Határtalanul! program révén a helyi tanulókkal közös projektumokat valósítanak meg, illetve megtekintik a vidék nevezetességeit.

– Nagyon fontosnak tartom a Határtalanul! programot. A budapesti iskolával már több alkalommal vettünk részt a programban, ezzel a szegedi iskolával viszont első alkalommal – mondta Gilice Hilda adai iskolaigazgató. – Nagyon fontos, hogy a magyarországi diákok megismerjék a helyi magyarságot és az itteni életet, mivel ezzel nincsenek teljes egészében tisztában. Nagyon sokan nem jártak még a Vajdaságban. Emellett nemcsak a magyarországi és a helybeli gyerekek között alakult ki kapcsolat, hanem a két anyaországi iskola tanulói között is. Nagyon sok előnyét és hasznát látom a programnak, amelyen keresztül bővítjük a diákok látókörét, illetve hozzáállásukat a világhoz.

Mindkét csoport hétfőn érkezett Adára. A kísérő tanárokkal 26 diák Budapestről, 12 tanuló pedig Szegedről. A budapestiek péntekig maradnak, a szegediek csütörtökön térnek haza. Az igazgató közölte, hogy a budapesti diákok közösen a helyi technikus tanulókkal megtekintették Ada község nevezetességeit, jártak Újvidéken és Bácson. Továbbá a projektum fő feladataként Csúrogra utaztak, ahol rendbe tették a magyar–szerb megbékélés jelképének számító emlékmű környékét, valamint az adai és a budapesti iskola testvérkapcsolatának jeléül két fát ültettek el az emlékparkban. A diákcsoport csütörtökön ellátogat Óbecsére, Törökbecsére és Zentára, ahol megtekintik a helyi nevezetességeket.

A szegedi diákok az adai CNC-marós és esztergályos tanulókkal a projektum közös termékeként fémből készítettek egy emlékplakettet, amelyre felkerült a két iskola címere és neve. A diákcsoport emellett gyárlátogatáson járt a Termometal fémipari cégben, valamint megtekintettek több manufaktúrát Zentán, illetve ellátogattak Péterváradra is.

A program keretében a Műszaki Iskola viszonozza a látogatásokat, így 14 adai diák utazik március 26. és 29. között Szegedre, illetve április 16. és 20. között 26 tanuló Budapestre.