2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Nulláról indul a válogatott

Szünetel az NB I., a kazahok és a skótok ellen debütál Leekens kapitány

Budapesti tudósítónktól

Kéthetes pihenőre vonult a magyar OTP Bank Liga, de nem maradunk futball nélkül ezen a hétvégén sem, hiszen a magyar labdarúgó-válogatott két mérkőzéssel megkezdi felkészülését a Nemzetek Ligájára.

Azért pillantsunk vissza az NB I. 23. fordulójára, mert érdekességekből ezúttal sem volt hiány. A listavezető Ferencváros 3:1-re nyert a vendég Puskás Akadémia ellen egy változatos mérkőzésen. A felcsútiak Ezekiel Henty révén a 25. percben megszerezték a vezetést, és miután a hazaiak a 38. percben megfogyatkoztak (Joseph Paintsil pillanatok alatt összeszedett két sárga lapot), úgy tűnt, végre megtörik a rossz széria, és ismét győzhet a vendégcsapat. Ehelyett Otigba Kenneth egyenlített, majd emberhátránya ellenére végigtámadta a második félidőt a Fradi. És az erőfeszítést siker koronázta, Henty a 82. percben szintén piros lapot kapott, a hazaiak pedig Miha Blažič és Böde Dániel révén megfordították a mérkőzést (3:1).

Nagyszerű volt látni, hogy emberhátrányban is támadtunk, nem álltunk be védekezni. A fiúk ezen a nagyon nehéz talajú pályán kiváló munkát végeztek. A második félidőben annak ellenére, hogy kevesebben voltunk a pályán, többet birtokoltuk a labdát. Huszonkét kapura lövésünk volt, abból tizenhat a második félidőben. Büszke vagyok arra, hogy hatalmas morális tartást és hozzáállást láttam a játékosaimtól. Régóta itt vagyok, de ez volt az egyik legszebb győzelmünk” – mondta a lefújást követően Thomas Doll, a Ferencváros edzője.

A Puskás Akadémia a legutóbbi 14 bajnokijából mindössze kettőt nyert meg, nem véletlenül erősödtek fel az edzőváltásról szóló pletykák. Bernd Storcknak pedig a mumus szerepe jutott, előbb a Vasasnál, most a felcsútiaknál ijesztgetik vele az aktuális szakvezetőt.

Az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó, így hárompontos hátránnyal második Videoton szintén hazai pályán 1:0-ra múlta felül a Balmazújvárost. „Örülök, hogy három győzelemmel kezdtük az évet, ugyanígy kell folytatnunk a válogatottszünet után. Ahhoz, hogy megnyerjük a bajnokságot, nagyon fontos, hogy a hasonló meccseken is miénk legyen a három pont” – nyilatkozta Marko Nikolić, a fehérváriak edzője.

Dobogóra lépett az Újpest, miután 0:0-s döntetlennel egy pontot szerzett Pakson, míg a Debrecen ismét kikapott, ezúttal hazai pályán 3:2-re a Mezőkövesdtől. Ezzel a borsodiak elmozdultak a kiesőhelyről, ahol jelenleg a Haladás és a Balmazújváros áll.

A következő egy hét a válogatotté lesz, Georges Leekens szövetségi kapitány először hirdethetett keretet, és pénteken Kazahsztán ellen először ülhet a magyar kispadon. A két csapat eddig egyszer mérkőzött meg egymással: 2014. június 7-én Magyarország 3:0-ra győzött.

Nulláról indulunk, a célunk, hogy minél jobb csapattá formálódjunk az őszi tétmérkőzésekig. A legfontosabb, hogy megfelelő hozzáállással menjünk ki a pályára, a barátságos mérkőzéseken is nyerni akarjunk. Két különböző stílusú ellenfél vár ránk, de a legfontosabb, hogy mi hogyan játszunk ezeken a találkozókon. Néha a nagy csapatok ellen könnyebb játszani, mint a hozzánk hasonlóan vagy nálunk alacsonyabban rangsoroltak ellen, ezért Kazahsztán ellen is nehéz feladat vár ránk. A skótok mentalitásban hasonlóan erősek, mint régebben, de játékban sokat fejlődtek az elmúlt években. A játékosaimnak készen kell állniuk, hinniük kell magukban, ha megvan a hit, akkor hamarosan a teljesítményben is pozitív változások következnek be” – nyilatkozta Leekens.

A Skócia elleni mérkőzésre március 27-én, kedden szintén a Groupama Arénában kerül sor. A két csapat eddig nyolcszor meccselt egymással, a magyarok négyszer, a skótok kétszer nyertek, két mérkőzés pedig döntetlennel ért véget. Legutóbb 2004. augusztus 18-án a glasgow-i Hampden Parkban csaptak össze, és a kétgólos Huszti Szabolcs vezetésével a magyarok 3:0-s győzelmet arattak.