2024. április 26., péntek

A szemünk előtt életre kelő Esti Kornél

Március 29-én, azaz jövő csütörtökön 19.30-kor a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Kosztolányi Dezső Napok programsorozatának keretein belül Esti Kornél címmel rendhagyó színházi műhelymunkára kerül sor. Betekintést nyerhetünk ugyanis a Zentai Magyar Kamaraszínház most készülő előadásának próbafolyamatába, melynek rendezője Mezei Kinga, a bemutatót pedig májusra tervezik. Ennek kapcsán kerestük fel Wischer Johannt, a ZMK igazgatóját, hogy áruljon el néhány részletet a szabadkai „előzetes” kapcsán.
Az igazgató úr elmesélte, nagyon örül a rendezvénysorozat szervező bizottsága meghívásának, hiszen valóban rendhagyó és izgalmas eseményre fog sor kerülni. Jelenleg az előadás olvasópróbáinak legelején tartanak még, tehát a szabadkai közönség is ebből a stádiumból kap majd körülbelül negyven percnyi ízelítőt, amikor is a szereplők, a Zentai Magyar Kamaraszínház színészei – Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nešić Máté, Papp Arnold, Szilágyi Áron, Verebes Judit és Virág György –, valamint Balázs Áron mint vendég összeolvassák a szöveget, miközben a rendező és Góli Kornélia dramaturg elemzik a darabot. Ez tulajdonképpen az a fázis, amikor a szöveg átalakul drámává – ebbe pedig nem gyakran van alkalma a színházszerető közönségnek belepillantani, ezért valószínűleg érdekfeszítő lehet számára, véli Wischer.
Mezei Kinga és Góli Kornélia javasolták e színdarab megrendezését, amit a direktor készségesen elfogadott, hiszen, mint mondja, Kosztolányi a „miénk”, szeretjük, az Esti Kornél novellaciklusból pedig tudomása szerint eddig még nem született előadás, s már csak ezért is különösen izgalmas vele foglalkozni.
Jövő csütörtökön Szabadkán tehát belekóstolhatunk – a május közepén esedékes zentai bemutatót pedig máris izgatottan várjuk.