2024. április 26., péntek

A párbeszédben hisznek, nem az üzengetésben

A magyar és a román hatóságok megállapodtak arról, hogy április 8-án, a magyarországi országgyűlési választások napján is nyitva tart majd az a tíz ideiglenes határátkelőhely, amelyet jelenleg csak szombatonként használhatnak a két ország állampolgárai – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Marosvásárhelyen.

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

A miniszter a magyar állam által finanszírozott Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány székházában tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a választások napján közép-európai idő szerint 8 és 18 óra között tartanak nyitva az ideiglenes határátkelőhelyek, és ezzel könnyebbé válik a határ közelében élő magyarok számára a választásokon való részvétel.

„Számítunk arra, hogy a határon túliak nagy számban leadják a szavazatukat. Azt szeretnénk, ha a következő Országgyűlés az egész világ magyarságának a politikai akaratát tükrözné” – jelentette ki.

A miniszter elmondta: a magyar kormány erőfeszítéseket tesz azért, hogy Románia és Magyarország kapcsolatait a kölcsönös tisztelet talajára helyezze, és a román kormány részéről minden eddiginél több nyitottságot tapasztalnak. Örvendetesnek tartotta, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom megközelíti az évi 8 milliárd eurót, ami azt is jelenti, hogy Magyarország számára Románia a második legfontosabb exportpiac Németország után. Megemlítette: a Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program keretében – amelyet tavaly kísérleti jelleggel indított el a magyar kormány – 526 kisvállalkozó és gazdálkodó pályázott, akik közül 501-en nyertek támogatást, összesen másfél milliárd forint értékben. Megjegyezte, a telekkönyvezésre kért támogatásokat már ki is fizették, az egyéb természetű támogatások kifizetése áprilisban várható.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyére kitérve a miniszter kijelentette: a párbeszédben hisz, és nem az üzengetésben. Hozzátette: a Liviu Dragnea, a román kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke megígérte, hogy az iskola újraindulhat. „Komoly embernek ismerjük, bízunk benne, hogy amit vállalt, az teljesül” – jelentette ki a miniszter.

A román–magyar földgáz-kereskedelemre vonatkozó kérdésre a miniszter elmondta: fontosnak tartják Magyarország gázellátásának a diverzifikálását. Erre eddig nem nyílt lehetőség, mert Horvátország nem építette meg az ehhez szükséges LNG-terminált, Románia pedig nem kétirányúsította a terminált. Hozzátette: a romániai fekete-tengeri lelőhely kitermelésének a jogát birtokló osztrák–amerikai konzorcium döntése nyomán a román és a magyar gázvezetéket üzemeltető cégek, a román Transgaz és a magyar FGS kiírták a magyar–román interkonnektor román–magyar irányú szállításának a kapacitáspályázatát. Ezen a pályázaton, amelyen a 2022 és 2037 közötti időszakra lehetett lekötni a román–magyar gázinterkonnektor kapacitását, két magyar társaság végzett az első két helyen, és ezek az interkonnektor teljes, 4,4 milliárd köbméteres kapacitását lekötötték. Ez azt jelenti, hogy ha a fekete-tengeri gázkitermelés 2022-ben megkezdődik, és ha Magyarország felé kezdenek gázt szállítani, a teljes szállítási kapacitást magyar vállalatok kötötték le – magyarázta.