2024. április 26., péntek

Zöldségfeldolgozó üzem épül Boldogasszonyfalván

Lerakták tegnap a német vállalat alapkövét – 300 új munkahely nyílik

A Zsablya községben lévő Boldogasszonyfalván (Gospođincin) tegnap kezdték meg a németországi Mamminger Conserven vállalat újabb részlegének a kiépítését. A beruházás összértéke 2,5 millió euró. A zöldségfeldolgozó üzem létrehozása mintegy 300 munkavállaló foglalkoztatását teszi lehetővé.

Igor Mirović tartományi kormányfő elmondta, hogy az új beruházás által jelentős mértékben növekszik a foglalkoztatottak száma ebben a vajdasági községben. Emlékeztetett arra, hogy március elején nyílt meg Újvidéken a Continental vállalat részlege, ezenkívül az Essex Europe üzem alapkövét is márciusban helyezték le Nagybecskereken.

– Csupán az új munkahelyek és üzemek megnyitása által tudjuk biztosítani az egységes mértékű fejlődést a vajdasági vidékeken. S csak ezáltal tudjuk elérni, hogy a helyiek kellő motivációval rendelkezzenek az ittmaradáshoz, és ne gondolkodjanak a távozáson. A tartományi kormány e cél megvalósítása mellett kötelezte el magát – mondta Igor Mirović.

A német vállalat fő tevékenysége az uborka feldolgozása. A termést több mint 200 vajdasági és dél-szerbiai szövetkezettől vásárolná fel, évente mintegy 15 ezer tonnát, aminek egyharmadát az újonnan épülő üzemben dolgoznák fel, a zöldségtermesztésről híres faluban.

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter üdvözölte a német vállalat üzleti döntését, hogy Szerbiát és Vajdaságot választotta befektetésének helyszínéül.

A német beruházás jelentőségéről Oliver Ugrinaj a Mamminger Conserven-Szerbia vállalat igazgatója, Franz Ammer a német vállalat tulajdonosa, Axel Dittmann belgrádi német nagykövet és Čedomir Božić, Zsablya község elnöke beszélt az alapkőletételen.