2024. április 26., péntek

Támogatják az újításokat

Az innovációs utalványok általi támogatási projekt folytatásaként Nenad Popović innovációs és technológiafejlesztési miniszter, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, Saša Stojanović oktatásügyi segédminiszter és Ivan Rakonjić, az Innovációs Alap igazgatója ellátogatott az újvidéki CarnoMed vállalatba, amely az innovációs utalvány egyik felhasználója.

A nagy érdeklődés miatt az Innovációs Alap további 30 millió dinárt irányozott elő innovációs utalványokra. Azok a vállalatok igényelhetik, amelyeknek szükségük van támogatásra az újítások terén, annak érdekében, hogy minél versenyképesebbek lehessenek a piacon. Az innovációs utalványok értéke 800.000 dinárig terjed.

– Amikor a vállalkozások és a tudományos-oktatási intézmények között kiváló az együttműködés, és ha ezt még az állam is támogatja, akkor ez nyerő kombináció. Ez a CarnoMed példáján látszik a legjobban. Büszkék vagyunk arra, hogy Újvidéken sok sikeres vállalat működik. Nem sokan tudnak róluk, de szorgalmuknak köszönhetően kiváló eredményeket érnek el. A CarnoMed sikerességét röviden is összefoglalhatom: a fiatal emberek szisztematikusan dolgoznak, szorgalmasak, és értenek a munkájukhoz, nem félnek a világ legnagyobb vállalatainak a konkurenciájától sem. Nagyon fontos, hogy egy újvidéki vállalat termékeit egész Európában ismerik. Az államnak támogatnia kell a hasonló projekteket, akciókat, és biztos vagyok abban, hogy a jövőben még hathatósabb lesz ez a támogatás, így elérjük azt, hogy a tehetséges emberek itthon maradjanak, és világszínvonalú termékeket gyártsanak – magyarázta a polgármester.

Az Innovációs Alap eddig 48 utalványt osztott szét 39 szerbiai vállalatnak, a támogatások összege 29,5 millió dinár.

– Szerbiában a fejlődés szempontjából kulcsfontosságú a kis- és középvállalkozások együttműködése a tudományos-kutatói szférával. Erre a célra ez a program a leghatékonyabb, lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy szakértők segítségével növeljék a termelést, javítsák termékeik minőségét. Ennek köszönhetően fejleszthetik tevékenységüket, újabb embereket foglalkoztathatnak, és növekedhetnek a fizetések is. Világszerte alkalmazzák az olyan programokat, amelyek a gazdaság és a tudomány szféráját együttműködésre serkentik. A CarnoMed vállalatot 960.000 dinárral támogattuk, termékeinek a 70 százalékát külföldön értékesíti, az utóbbi egy évben pedig megduplázta bevételét. Biztos vagyok abban, hogy a köztársasági kormány támogatásával a jövőben még sikeresebbek lesznek – mondta Popović.

Az innovációs utalványok május 21-ig igényelhetők, illetve addig, amíg nem osztják ki a támogatásra szánt pénzt. Egy jelentkező legfeljebb 2 utalványt kaphat, amelyeknek az összege nem haladhatja meg az 1.200.000 dinárt. Az érdeklődők az Innovációs Alap honlapján is érdeklődhetnek http://www.inovacionifond.rs, vagy kérdéseiket elküldhetik a ivauceri@inovacionifond.rs villámpostára.