2024. május 8., szerda

Negyvenmilliós beruházások Szabadkán

A szerbiai gazdasági minisztérium 20 150 000 dinárt hagyott jóvá Szabadkának a Sutjeska utca aszfaltozására és a bicikliút kiépítésére a Horgosi úton, adta hírül a minap saját Facebook-oldalán Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője. Lapunk kérésére Horvát Tímea, Szabadka Város alpolgármestere nyilatkozott a két projektumról.

A Sutjeska utcában nagy esőzések alkalmával gondok adódnak a közlekedésben (Fotó: Gergely Árpád)

A Sutjeska utcában nagy esőzések alkalmával gondok adódnak a közlekedésben (Fotó: Gergely Árpád)

– A gazdasági minisztérium március nyolcadikán döntött a benyújtott pályázatokról, és Szabadka, köszönve Pásztor Bálintnak, két támogatást is kapott körülbelül 20 millió dinár értékben. Az egyik projektum a Zorka helyi közösségben lévő Sutjeska utca egy kilométer hosszan való leaszfaltozását foglalja magában, míg a másik Palicson a valamikori Hemos vállalat és a hajdújárási felüljáró közötti másfél kilométer hosszú kerékpárút kiépítését. Mindkét projektum társfinanszírozású, ami azt jelenti, hogy a beruházás ötven százalékát a gazdasági minisztérium és ötven százalékát a helyi önkormányzat biztosítja, tehát a projektumok összértéke körülbelül 40 millió dinár. Számunkra e két projektum rendkívül fontos, hisz több évtizedes problémákat oldhatunk meg velük. A Zorka helyi közösségben körülbelül hatezren élnek, és viszonylag kevés utca van leaszfaltozva, így például nagy esőzések alkalmával gondok adódnak a közlekedésben, míg a kerékpárút azért bír nagy jelentőséggel, mivel az adott szakaszon az eddigiek során nem volt sem gyalogos, sem kerékpáros közlekedésre kijelölt hely, és azt gondolom, hogy a közlekedésbiztonság szempontjából egy hatalmas előrelépést jelent ez a beruházás – fogalmazott Horvát Tímea.

Palicson másfél kilométer hosszan kerékpárút készül majd a hajdújárási felüljáróig (Fotó: Gergely Árpád)

Palicson másfél kilométer hosszan kerékpárút készül majd a hajdújárási felüljáróig (Fotó: Gergely Árpád)

Az alpolgármester elmondása szerint a gazdasági minisztérium részéről a közbeszerzési pályázatok kiírásának előkészítése folyamatban van, és a törvényes határidőket betartva a reményeik szerint a munkálatok hamarosan elkezdődnek.