2024. április 26., péntek

Koszovóról tárgyalt Vučić Guterressel

AZ ENSZ főtitkára szerint kompromisszumokra van szükség

Aleksandar Vučić államfő ma New Yorkban tárgyalásokat folytatott Antonio Guterressel, az ENSZ főtitkárával. Középpontjában a régióban uralkodó helyzet és a Belgrád–Priština-párbeszéd körüli gondok voltak – áll az elnökség által kiadott közleményben.

A rövid közleményben arra is kitérnek, hogy a New Yorkban különböző témában folytatott tárgyalásáról hamarosan maga az államfő fogja tájékoztatni a közvéleményt.

Vučić és Guterres tárgyalása európai idő szerint délután fél háromkor kezdődött, és megközelítőleg fél órát vett igénybe. A Szerbiai Rádió és Televízió jelentése szerint Vučić kitért arra, hogy fontos tiszteletben tartani az 1244-es Rezolúciót, ugyanakkor véleménye szerint az UNMIK-nak nagyobb szerepet kellene kapnia Koszovó területén, mindenekelőtt a kompromisszumos megoldások megtalálásában.

Guterres támogatásáról adott hangot a Belgrád–Priština-párbeszéd folytatásában, de mint mondta, elégedetlen a Koszovó területéről elmenekültek visszatelepítésének tempójával, véleménye szerint fel kell gyorsítani. Szerinte a felmerülő gondokra békés megoldást kell találni.

Guterres közölte, hogy Szerbia hajlandóságot mutatott az együttműködésre, legyen szó a nemzetközi szervekről vagy a koszovói albánokról. Mint mondta, Szerbia hajlik a kompromisszumokra, de ez nem azt jelenti, hogy az egyik fél nyer, a másik pedig veszít, hanem ez azt jelenti, hogy mindkét félnek egyformán kell részt vállalnia a probléma megoldásában.