2024. április 26., péntek

Kiöntött a Dél-Morava

A Száva vízszintje is folyamatosan emelkedik

Ma leállították a forgalmat a Kruševac–Đunis–Deligrad útvonalon, mert Đunis településnél kiöntött a Dél-Morava. A kruševaci, rendkívüli állapotokkal és áradással foglalkozó válságtörzs közleménye szerint a Morava vízszintje folyamatosan emelkedik, így Mojsinjnál 33 centiméterrel volt magasabb tegnap reggel, mint előző éjjel, vagyis már elérte a 464 centimétert.

– A háztartásokat és az embereket ezen a területen egyelőre nem veszélyezteti az áradás – emelte ki  Dušan Todorović, a kruševaci városi közigazgatás rendkívüli állapotokkal megbízott részleg vezetője. Rámutatott, a közlekedési rendőrség és a tűzoltóság, de a helyi villanygazdaság munkatársai is folyamatosan vizsgálják a helyzetet. Eközben az ivóvíz szolgáltatásával foglalkozó helyi közvállalat ivóvízzel látja el a lakosságot és az állatállományt, ugyanakkor külön figyelmet fordítanak a lakosság egészségére és a háztáji jószágok egészségügyi követelményeire is.

Kruševac környékét nemcsak a Morava veszélyezteti, hanem az aktív földcsuszamlások is Ribaréban, Zdravinjéban, Mala Rekán, Velika Kruševicán, Cerovan pedig helyenként már beomlott a föld. Ugyanakkor a bejelentett nagyobb mennyiségű hó miatt a téli szolgálat is folyamatosan a terepen van.

Nemcsak a Morava vízállása emelkedik, hanem a Száváé is. Két napja már Obrenovac mellett is áradt, így megelőző intézkedésekre volt szükség, hogy nehogy megismétlődjön a 2014. évi katasztrófa. Tegnap homokzsákokkal igyekeztek Belgrádban megakadályozni, hogy a főváros legrégebbi részét elöntse az ár. Goran Vesić, Belgrád városi menedzsere szerint még nem kell tartani az áradástól, de a Nebojša toronynál (a Kalemegdan tövében), mintegy 350 méter hosszan, megkezdték az áradást megakadályozó intézkedéseket.