2024. április 26., péntek

Csapadékos, hideg időben kisebb a pollenkoncentráció

Tegnap volt a csillagászati tavasz első napja, ennek ellenére egyáltalán nem tavaszi az időjárás, a hőmérő higanyszála csak a déli órákban emelkedett fagypont fölé. A legtöbb allergiát okozó fafajta kora tavasszal indul virágzásnak. Az allergiás személyeknél többnyire már ilyenkor megkezdődnek az allergiás tünetek, általában szemviszketés, orrfolyás formájában. Tart ez gyakran késő őszig, hosszabb-rövidebb időszakokban nehézséget okozva ezeknek az egyéneknek.

Az aktuális pollenhelyzetről Tatjana Škorić okleveles biológussal, az Egészségvédelmi Intézet illetékes szakmunkatársával beszélgettünk.

Tatjana Škorić munka közben (Fotó: Gergely Árpád)

Tatjana Škorić munka közben (Fotó: Gergely Árpád)

– Az allergiát okozó növények közül jelenleg a ciprus, a boróka és a tuja növénycsaládok, valamint a nyárfa, a fűz és még tíz különböző növény pollenje található a levegőben az egészen gyenge allergiás tüneteket okozóktól egészen a súlyos tüneteket okozókig. Az allergiát okozó fafajták virágzási ideje februártól májusig tart. A legtöbb fásszárú növénynél közös, hogy szél által porzódnak be, és a levelesedés előtt virágoznak. Óriási mennyiségű virágport termelnek, sokkal többet mint azok a növények, amelyeknél a beporzást a rovarok, vagy más állatok végzik. Az összehasonlíthatóság kedvéért elmondanám, hogy a nyírfa hím virágja 22 ezer pollenszemcsét termel, egy virágzás 450 virágot jelent, amelyek együttesen több mint 10 millió virágporszemcsét bocsátanak a levegőbe – mondta Tatjana Škorić.

A szakembertől megtudtuk, hogy az allergiában szenvedő egyéneknél az allergiás reakció a pollen allergiát kiváltó hatásától, valamint annak a levegőben való koncentrációjától függ. Észak-, Közép- és Kelet-Európa területén a fásszárú növények közül a nyírfa pollenje a legjelentősebb allergén. A becslések szerint Európa említett részein a lakosság 10–20 százalékánál allergiás reakciókat vált ki a nyírfa pollenje.

– A rendkívül érzékeny személyeknél az allergiás reakció már alacsony pollenkoncentrációnál is jelentkezik, a többség viszont a mérsékelt pollenkoncentrációnál reagál érzékenyen, de szinte minden allergiás személynél a magas és rendkívül magas pollenkoncentráció allergiás reakciókat vált ki. A levegőben a virágpor koncentrációja közvetlen kapcsolatban áll a meteorológiai paraméterekkel, azaz időjárásfüggő. Száraz, meleg időben, amikor enyhén fúj a szél, magasabb a pollenkoncentráció, csapadékos, nedves időben, eső után pedig alacsonyabbak az értékek – mondta Tatjana Škorić.

A szakember elmondta, hogy a növények virágzásának idényében februártól novemberig 24 órán keresztül mérik a pollenkoncentrációt a levegőben. A levegőmintát az Egészségvédelmi Intézet épületének tetőjén lévő pollengyűjtő segítségével gyűjtik be, majd a laboratóriumban feldolgozzák az adatokat és meghatározzák a pollenszemcsék jelenlétét egy köbméter levegőben. Az adatok feldolgozását követően heti jelentés készül. Az aktuális pollenhelyzetről a polgárok a www. zjzs.org.rs, és a www.subotica.rs honlapokon tájékozódhatnak.