2024. április 26., péntek

Elutasításra javasolják a székelyföldi autonómiatervezetet

Negatívan véleményezte, és elutasításra javasolja a román képviselőház közigazgatási szakbizottsága kedden azt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott törvénytervezetet, amely területi autonómiát irányoz elő a Székelyföldnek.

A törvénytervezetet Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő tavaly decemberben egyéni törvénykezdeményezésként iktatta a képviselőházban. A bizottsági vitán az előterjesztő és az SZNT általa meghívott elnöke, Izsák Balázs is jelen volt, és szót kapott. Rajtuk kívül a közigazgatási bizottság két RMDSZ-es tagja Csoma Botond és – a Seres Dénes bizottsági tag helyett jelen lévő – Márton Árpád frakcióvezető-helyettes érvelt a tervezet mellett.

A Székelyföld autonómiájáról szóló statútumtervezet a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló, úgynevezett törvényhozási tanács negatív véleményezésével érkezett a közigazgatási szakbizottság elé: a jogászok úgy értelmezték, hogy a törvénytervezet az egységes román nemzetállammal párhuzamos, különálló állami entitás létrehozását célozza, és mint ilyet alkotmányellenesnek minősítették.

Izsák Balázs a törvényhozási tanács érveit cáfolva kifejtette: a területi autonómia nem jelent elszakadást, az autonóm Székelyföld egy közigazgatási egysége lenne Romániának, olyan többletjogosítványokkal, amelyek az őshonos nemzeti közösség megmaradását szolgálják.