2024. április 20., szombat

Hogy együtt építhessük a magyar nemzetet

A Lét a tét, avagy nemzeti ésszel a magyarországi választásokról címmel lakossági fórumot tartottak Hajdújáráson

Péntek este a hajdújárási helyi közösségben szép számban megjelentek a helybeliek az április 8-ai, magyarországi választásokat támogató lakossági fórumon. Az előadók Erdődi Edvina jogász, Dolinszky Gábor evangélikus lelkész és Kávai Szabolcs történész voltak. A rendezvényen részt vett a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke és elnökhelyettese, Horvát Tímea és Magosi Zsuzsanna, valamint Újhelyi Ákos, a szabadkai városi tanács gazdasági ügyekkel megbízotttagja is.

Kávai Szabolcs, Erdődi Edvina és Dolinszky Gábor (Paszterkó Erika felvétele)

Kávai Szabolcs, Erdődi Edvina és Dolinszky Gábor (Paszterkó Erika felvétele)

 – Egy erős anyaország áll mögöttünk, olyan miniszterelnökkel, aki egy nemzetben tud gondolkodni. Büszkén vállalhatjuk itt a délvidéken, hogy jó magyarnak lenni, és ezért csak a hálánkat kell kifejeznünk az április 8-ai anyaországi választásokon – mondta nyitóbeszédében KávaiSzabolcs.

A rendezvényen elhangzott, hogy csaknem 370 000 magyarországi lakcímmel nem rendelkező regisztrált szavazó van. Az előadók elmondták, hogy a VMSZ aktivistái a napokban majd segítenek a szavazólapok kitöltésében, hogy azokat helyesen töltsék ki a szavazók, mert csak a helyesen kitöltött szavazólapok lesznek érvényesek, ugyanakkor mindenki saját belátása és szíve szerint szavaz.

– Én az ifjúsági kategóriát képviselem. Példaértékű és óriási segítség az MNT ösztöndíja, a 400 férőhelyes Európa Kollégium kiépítése, amit a magyar államnak köszönhetünk. Amikor még én voltam egyetemista, akkor még mindez nem volt. A fiataloknak Magyarország kormánya megad minden támogatást, amelyet a magyar érdekképviseleten keresztül a szerb kormány jóváhagyásával valósít meg. Nem is vagyunk tudatában annak, hogy nekünk mennyire jó.

Itt kell maradni a szülőföldünkön, itt kell családot alapítani, gyermekeket vállalni és felnevelni őket – ebben segít többek között a Köldökzsinór és a Babakötvény-program, a Prosperitati Alapítvány házvásárlási támogatása, a mezőgazdasági termelők, a vállalkozók és a kezdő vállalkozók támogatása – emelte ki Erdődi Edvina.

Dolinszky Gábor evangélikus lelkész az egyén családja és gyermekei iránti felelősségére mutatott rá a nemzeti identitás megőrzésében.

– Nekem az a legfontosabb, hogy hogyan tudunk magyarként élni, boldogulni és itt maradni. Április 8-án nemcsak lehetőségünk van beleszólni a magyarországi választásokba, hanem kötelességünk megtenni, hálából mindazért, amit Magyarország tett és tesz értünk anyagi, gazdasági és lelki értelemben. Itt a lét a tét, hogy megteremthessük gyermekeink megmaradásához és boldogulásához a feltételeket. Magyarország nemzetpolitikai államtitkárságának jelenleg is érvényes pályázatán családi vállalkozások gazdaságfejlesztő támogatásáért lehet pályázni, aki tud, élhet a lehetőséggel, és ezek után már nem lehet kérdés, hová tegye az ikszet – mondta Dolinszky Gábor a résztvevőknek.