2024. április 26., péntek

Szabadkai karikaturista a díjazottak között

Szalai Attila harmadik helyezést ért el a magyarországi Ezüstgerely pályázaton

A Sport a kortárs magyar művészetben versenyt a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kétévente hirdeti meg. Öt kategóriában 127 alkotó pályázott 592 művel. Ebből az Ezüstgerely 2018. kiállításon 70 művész 183 alkotása volt megtekinthető, közöttük a Hét Nap karikaturistájának, Szalai Attilának a munkái. A szabadkai karikaturista alkalmazott művészet kategóriában nyert harmadik helyezést.
– Sokan gratuláltak a díjhoz, és az a megtiszteltetés ért, hogy a valamikori kétszeres olimpiai bajnok tornász, Magyar Zoltán is gratulált. Számomra ez különösen jólesett, hiszen én is szertornáztam, és ő volt a példaképem. A karikatúráim magyar és nemzetközi sportolókat mutattak be, Zlatan Ibramovićot, Nagy Lászlót, Usain Boltot és Fa Nándort ábrázolják. A munkáim ki lettek állítva, ami szintén megtisztelő érzés, hiszen egy neves kiállításról van szó, amit nem akárki szervezett, továbbá a zsűriben is fontos emberek foglaltak helyet – mondta lapunknak Szalai Attila, akit arról is megkérdeztünk, hogy mi a titka a jó karikatúrának.
– A mostani karikatúráknál fontos volt, hogy az adott sport jellemzőjét is belecsenjem az alkotásba. Elsősorban hasonlítania kell a karikatúrának az alanyra, fontosak az apró részletek, akár a testtartás, akár a fej, amik felismerhetők, karakterisztikusak. Fontos az is, hogy szellemes jelleme legyen a megrajzolandó személynek, és ezt kell az alkotónak eltalálnia.