2024. május 10., péntek

Cenzura na društvenim mrežama?

Facebook je izbrisao intervju žene švedsko-mađarskog porekla, koja de doselila u Mađarsku - prema rečima Zoltana Lomnici, politička cenzura se dešava u ovim medijima.

U desničarskim krugovima je više puta kritikovan portal najšire drušvene mreže, kako koristi cenzuru u ime političke korektnosti(PC). Kako kažu, redovno brišu one sadržaje sa najveće društvene mreže, koje povređuju prema njihovim procenama, izabrani put od strane PC. Tako su obavezni za brisanje sadržaji koji kritikuju komentare vezane za migrante. Prošle nedelje su izbrisali video snimak Janoša Lazara iz Beča, koji su nakon jednog dana vratili. Juče su izbrisali intervju žene švedsko-mađarskog porekla, koja se odselila zbog migranata iz Švedske u Mađarsku. Video je već pregledan oko milion puta i podeljen oko 12 hiljada puta.

Žena je govorila o tome da je nivo bezbednosti u Švedskoj opao i da se ni sama ne oseća bezbedno i živela je u strahu.

,,Nema sigurnosti, migranti su sve dobili, ali to ne poštuju“ - rekla je žena koja se vratila u rodnu Mađarsku posle četrdeset godina. Prema rečima Natali Kontesa af Sandeberg drastično je opala sigurnost u glavnom gradu Švedske. Smatra da Mađari nisu informisani šta se dešava u gradu. Ispričala je da ju je, kada je išla na posao metroom u jednu bolnicu u Stokholmu, napao jedan migrant. Džabe je molila ostale koji su stajali okolo da pomognu, niko nije hteo, jer se i oni plaše, a milicija nije izašla. Imala je sreće što je mogla da pobegne. Mnogi milicajci daju otkaz na radnom mestu, jer ni njih ne štiti niko. Tvrdi da mnogi Šveđani ne mogu da dobiju posao, u bolnici u kojoj je radila oko 80% rade stranci, doktori i sestre. Govorila je i o tome da u školama prete nastavnicima nožem, a decu na ulici pljačkaju. Zbog toga mnoge porodice hoće da se isele iz Švedske. Natali je istakla da ona nije rasista, već je reč o tome da su prisiljeni da prihvate takve ljude koji ih plaše, prete im i oduzimaju im radna mesta. Ovakvu priču koja se zasniva na sopstvenom iskustvu, koja je protiv migracije, su izbrisali sa Facebook-a. Objašnjenje je bilo, da je sadržaj neprikladan društvenim pravilima. Portal je dao sledeće objašnjenje: ,,Facebook će ukloniti svaki govor mržnje, koji podrazumeva direktan napad na osobe zbog sledećih razloga: rasizam, etnička pripadnost, poreklo, vera, pol, bolest ili invaliditet“.

M1 je pitao Zoltana Lomnicija, ustavnog tužioca za mišljenje o ovoj temi.

,,Uklanjanje videa ukazuje na to da se na Facebook-u odvija politička cenzura, koja ne služi u celosti za iskazivanje slobodne volje, mišljenja-osnovnog prava“- rekao je Lomnici i smatra da društvene mreže ne žele da se o ilegalnim migrantima govori u negativnom kontekstu.

Slično mišljenje je imao i Mikloš Santo, direktor Centra za osnovna prava kada je dao izjavu za televiziju i dodao da je osnovni problem što na Facebook i na You Tube razne države ne mogu uticati i zbog toga ,,pod zastavom korektne politike, Facebook i Mark Zakerberg na tom polju mogu po slobodnoj volji da biraju sadržaje“.

Osnivač Facebook-a je ranije izjavio da bi želeo da učestvuje u izgradnji jednog liberalnog sveta. Društvena mreža umesto slobode govora štiti migrante time što sklanja sadržaje ovakvog tipa - rekao je direktor.

Činjenica je da Facebook ne briše samo sadržaje koji su usmereni protiv migranata. Digla se velika prašina i kad je društveni portal cenzurisao i na neko vreme uklonio sa stranica Venus-spomenik, koji je jedan od najstarijih na svetu, jer su ga smatrali pornografijom.