2024. április 26., péntek

Feljelentések oltásügyben

A szabálysértési bíróságon 36 szülő felel majd azért, mert elmulasztották beoltatni gyermeküket kanyaró ellen

A közegészségügyi felügyelőség nyújtotta be hivatalból az illetékes bíróságnak az eljárások megindításához szükséges dokumentációt, ehhez az egészségházak adattárában jutottak hozzá.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

A 021.rs hírportálnak a szabálysértési bíróságon elmondták, hogy a lakosság ragályos betegségek elleni védelméről szóló törvénnyel összhangban a feljelentett szülőkre 30–150 ezer dináros szabálysértési bírság vár.

Az egészségügyi minisztérium átiratával összhangban az újvidéki, városi finanszírozású óvodákba nem járhatnak olyan gyerekek, akik nem vették fel a kanyaró elleni védőoltást. Az óvodák működését koordináló Radosno detinjstvo Gyermekintézetben elmondták, hogy a szülők legnagyobb része eleget tett a felhívásnak, és benyújtották a gyerek beoltásáról szóló igazolást, kevesen nem tették meg ezt. Az újvidéki magánóvodáknak kötelességük az említett felügyelőségnek továbbítani a gyerekek egészségügyi státusával kapcsolatos információkat, beleértve az oltások felvételére vonatkozókat is. Újvidéken január 4-én hirdették meg a járványállapotot, azóta 36 megbetegedést regisztráltak a városban működő, primáris egészségvédelmi intézményekben.