2024. április 26., péntek

„A magyar nemzet nem lehet vágott virág”

Megemlékezés Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Nagytemetőben szerda délután tartottak megemlékezést a 170 évvel ezelőtti forradalomról és szabadságharcról. A résztvevők elhelyezték a kegyelet virágait, a Cifraszűr vegyes kórus előadásában pedig felcsendült a Himnusz és a Szózat. Testvérvárosi küldöttség is részt vett a megemlékezésen, képviselőjük egy Radnóti-verset szavalt el.

Ünnepi beszédet Kávai Szabolcs történelemtanár, községi tanácstag mondott, aki rámutatott arra, hogy a magyar nemzet nem lehet vágott virág a vázában, mely ideig-óráig gyönyörködtet, de előbb-utóbb sorsa az elhervadás, a nyom nélküli eltűnés.

– Március 15-e emlékeztet, kötelez bennünket arra, hogy a márciusi ifjak, Kossuth, Batthyány, Görgey és a több tízezer honvéd küzdelme nemcsak egy vágott virág pillanatnyi ragyogása volt, hanem a folytonosság jegyében egy örök érvényű érték. Meggyőződésem, hogy a fájdalmas történelmi sorscsapásoknak is komoly részük van abban, hogy a XXI. század elejére egy erős, büszke, céltudatos és egyre sikeresebb nemzetté válhattunk. Ez az erős tartás egyértelműen 1848 öröksége is, amelyre minden magyar méltán lehet büszke – emlékeztetett Kávai Szabolcs.

Ezt követően az érdeklődők megtekinthették a Dobó Tihamér Képtárban a testvérvárosból érkezett kiállítást, melyben Ferencváros múltjából kaphattunk ízelítőt, valamint Végvári Lászlóné Középső-Ferencvárost ábrázoló pasztellképeiből. A kiállítást Winkelmayer Zoltán, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény főkönyvtárosa mutatta be.

A folytatásban a Cnesa nagyszínpadán ünnepi műsort tartottak a Tisza Néptáncegyesület közreműködésével. Ugyanott mondta el a polgármester, Fejsztámer Róbert is beszédét, felhívva a figyelmet többek között a közelgő anyaországi választásokra is, az összefogás szükségességére:

– Mit gondolt vajon Petőfi, amikor a tömeg élére állt? Gondolta, hogy történelmet ír? Gondolta, hogy megváltoztatja nemzete sorsát? Nem hiszem. Tette, amit a meggyőződése diktált neki. Legyen március idusának üzenete számunkra az, hogy közösségünket csak az összefogás ereje, az egyetértés viheti tovább előre.