2024. április 26., péntek

A közös alkotás éllovasai

Érettségi kiállítás Zentán a bolyais diákok munkáiból

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban immár hagyománynak számít, hogy az intézmény képzőművészeti tagozatának végzősei minden évben érettségi kiállítást rendeznek, bemutatva a négy éven át tartó tanulmányaik során keletkezett legsikeresebb munkáikat, ily módon prezentálva szakmai fejlődésüket. A 2014–2018-as generáció bemutatkozására kedden délután került sor a zentai Városi Múzeum galériatermében, a megszokott módon tömeges érdeklődés közepette. Egyébként az esemény idén két jubileummal is egybeesik: a gimnázium fennállásának tizenötödik, a szakirány pedig a tizedik évfordulóját ünnepli.
Gubik Korina, az iskola szaktanára az eseményt megelőzően elmondta, a kiállításon csaknem az összes szaktantárgyban készült munkák képviselve vannak: klasszikus rajzok, tanulmányrajzok, festmények, kortárs technikák, digitális munkák, plakátok stb. A diákok nagyon sokáig készültek minderre. Mint minden évben, ezúttal is szerepel egy különlegesség, egy triptichon, melyet tavaly készítettek közösen a Bolyai nevet viselő iskolák szombathelyi találkozójára, valamint, ezen ötletből kiindulva, erre a kiállításra is született egy közös munka, ahol önmagukat mutatják be a fiatalok, élethű nagyságban lefestve képmásukat. Korina azt is elárulta, hogy egy különleges generációról van szó, remekül lehet dolgozni ezzel a 18 művészpalántával. Mint napjainkban oly sok fiatal, ők is kicsit elveszettek, kétségeik vannak a továbbiakkal kapcsolatban, ám ennek ellenére nagyon igyekeznek helytállni.
A Bolyai TGK igazgatója, Csikós Pajor Gizella üdvözlő beszédében gratulált az érettségiző diákok sikeres fejlődéséhez. Kifejtette, hogy ez a csapat egy igazi közösséget alkot, amely mindig kapható az együttes munkára. Az igazgatónő sok sikert kívánt nekik a továbbiakhoz, hogy mindazt a tudást, amit itt négy év alatt magukba szívtak, kamatoztathassák majd, és foglalkozzanak életükben bármivel, a képzőművészet iránti szeretetük örökre megmaradjon.
A kiállítás március 23-áig tekinthető meg a Városi Múzeumban.