2024. április 26., péntek

Határokat nem ismerő projektumok

Energetika és infrastruktúra: szorosabb lesz az együttműködés a boszniai Szerb Köztársasággal

A Drina folyón megvalósuló energetikai projektumok, a boszniai Szerb Köztársaságot és Szerbiát összekötő Bratoljub híd átadása, a boszniai szerb községeknek nyújtott támogatások képezték az Ana Brnabić szerbiai és Željka Cvijanović boszniai szerb kormányfő és a kormányküldöttségek közötti megbeszélések fő témáit ma Banjalukán. Milorad Dodik boszniai szerb elnök is részt vett a találkozón. Áprilisban részletezik a drinai energetikai projektumok részleteit, most megalapították Banjalukán az Eko-toplane elnevezésű megújuló energiaforrások alkalmazására összpontosító távfűtési vállalatot, s a politikusok hangsúlyozták, Szerbiának és a boszniai entitásnak a célja az európai gyakorlat átültetése ezen a téren.

A Bratoljub híd szerbiai oldalról Ljuboviját kapcsolja majd össze a boszniai szerb oldalon lévő Bratunac településsel. A közös projektumok ezzel nem érnek véget – üzenték. Szerbiának meg kell állapodnia határátkelők nyitásáról a bosnyák–horvát föderációval, de a Belgrád és Szarajevó közötti autóút projektuma is az asztalon hever még.

A tervezettnél korábban ért egyébként véget a szerb kormányküldöttség banjalukai látogatása, mert a miniszterelnök részt kívánt venni a boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából rendezett belgrádi fogadáson. Mint mondta, ennek is jelzésértéke van, e napot Szerbiában is ünneplik és fontosnak tartják.