2024. május 8., szerda

Kedvezmények nyugdíjaskártyákkal

Megkezdték a nyugdíjaskártyák kiosztását Szerbia-szerte. Topolyán a képviselő-testület nagytermében az első 20 Topolya községbeli és 10 kishegyesi nyugdíjas vehette át. Topolya község területén több mint 7500, a kishegyesi községben mintegy 3000 nyugdíjas él.

Jelen volt Snežana Marić, a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap szabadkai kirendeltségének igazgatója, aki elmondta, hogy minden jelenlegi és jövőbeli nyugdíjas Szerbiában nyugdíjaskártyát kap. Az új dokumentumot a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap adja ki, és célja a nyugdíjas státus bizonyítása. Nagyon sok üzletben már eddig is kedvezményeket kaphattak a nyugdíjasok, de mivel be kellett mutatni a nyugdíjcsekket, ez adatvédelmi aggályokat vetett fel. A nyugdíjcsekken személyes adatok is állnak, pl. az ellátmány nagysága, amiről az információt nem minden nyugdíjas osztja meg szívesen. A kártyák viszont csak a legfontosabb, minimális számú személyes adatot tartalmaznak, vagyis csak a nevet és vezetéknevet, a fiókintézet elnevezését és a kártya számát. A nyugdíjasok a nyugdíj-biztosítási alap fiókintézeteiben vehetik át a kártyákat, illetve azok, akiknek a postás viszi a járandóságát, az új dokumentumot is azzal együtt kapják meg. A kártyákat folyamatosan nyomtatják. Aki nem postán kapja, azt külön értesítik majd, hogy mikor veheti át, nem kell tehát a puszta információ hallatára a fiókintézethez fordulni, hanem csak ha személyre szóló értesítést kap a nyugdíjas. A nyugdíjasoknak nem kell fizetniük a kártyáért, valamint a postaköltséget sem kell megtéríteniük. A jövőben pedig minden új nyugdíjas a nyugdíjazásról szóló végzéssel együtt megkapja a kártyát is. Az új azonosítók nyomtatását az állam fizeti. Korábban a sajtóban már megjelent a hír, mi szerint Rodoljub Šabić adatvédelmi biztos is jónak találta, hogy a kártya minimális személyes adatot tartalmaz.

A jövőben a helyi önkormányzatok szociális felelősség-vállalása azt sugallja, hogy kapcsolatot teremtsenek minél több gazdasági társulással annak érdekében, hogy a kártyák révén a nyugdíjasok különböző engedményekhez jussanak. Az engedmények, bónuszok, kedvezmények ugyanis csak az olyan helyeken érvényesíthetők, ahol az áru forgalmazója, vagy a szolgáltatás nyújtója is felkínálja azt. Automatikus kedvezményre mindenhol tehát nem számíthatnak legidősebb polgártársaink. Nagyon sok üzlet eddig is kedvezményeket biztosított a nyugdíjasoknak és sokan jelezték, hogy már a közeljövőben csatlakoznak az ilyen akciókhoz.

Kislinder Gábor polgármester is jelen volt a kártyaosztón. Felkérte a község területén működő cégeket, vállalkozásokat, hogy üzleti politikájukkal és tevékenységi körükkel összhangban, a lehetőségeik szerint kínáljanak föl a nyugdíjasoknak olyan engedményeket, amelyek könnyíthetnek az anyagi helyzetükön.

A nyugdíjaskártyákat először Belgrádban kezdték osztani, de a Munkaügyi Minisztérium és a Nyugdíjbiztosító bejelentése szerint április végéig minden nyugdíjas megkapja a kártyáját.