2024. április 19., péntek
GÖRÖGORSZÁG

Felfüggesztették a bajnokságot!

Letartóztatási parancsot adtak ki Ivan Szavvidisz, a PAOK Szaloniki Futballklub tulajdonosa ellen, aki vasárnap pisztollyal ment be a pályára az AEK elleni bajnokin. A sportminiszter helyettese felfüggesztette a bajnokságot, a belügyminiszter provokációról beszélt.

A vállalkozó azt kifogásolta nem sokkal a lefújás előtt, hogy Jorgosz Kominosz játékvezető 0:0-s állásnál nem adta meg a PAOK gólját les miatt. A tévéfelvételek szerint Szavvidisz testőreitől kísérve berontott a pályára, és megindult a bíró felé, akinek azt mondta: „Véged van!” Az övén lévő fegyverét azonban nem húzta elő. A bíró és a csapatok az öltözőbe vonultak, majd Kominosz két órával később bejelentette, hogy a gól mégis érvényes.

Jorgosz Vassziliadisz sportminiszter-helyettes hétfőn bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti a bajnokságot: „Addig nem folytatódnak a küzdelmek, amíg nem tisztázzuk a helyzetet úgy, ahogy mindenkinek megfelel” – mondta Vassziliadisz, aki hozzátette, a kormány állandó kapcsolatban áll az UEFA-val.

A PAOK stadionjában előzőleg február 25-én tört ki botrány, amikor egy hazai szurkoló a kezdés előtt egy papírtekerccsel fejbe dobta Óscar Garcíát, az Olimpiakosz edzőjét. A tettest másnap őrizetbe vették, a meccset nem játszották le, és 3:0-s megállapított eredménnyel az Olimpiakosz kapta meg a három pontot.

Görögországban egyébként nem ismeretlen, hogy az erőszakos cselekmények miatt olykor felfüggesztik a bajnokságot. 2016 novemberében azért folyamodtak ehhez, mert ismeretlen tettesek felgyújtották Jorgosz Bikasznak, a görög játékvezetői bizottság vezetőjének nyaralóját. A 2014/15-ös idényben háromszor is ehhez a megoldáshoz folyamodtak: szeptemberben egy szurkoló halálát okozta a harmadosztályú Ethnikosz Pireusz–Irodotosz mérkőzés előtti összecsapás, novemberben a játékvezetői bizottság alelnökét bántalmazták súlyosan, 2015 februárjában pedig a Panathinaikosz–Olimpiakosz mérkőzés előtt a hazai szurkolók a pályára rohantak, rakétáztak, az ellenfél játékosait az öltözőbe kergették.