2024. április 26., péntek

Fizet itt még valaki csekkel?

Több mint 10 év elteltével is marad a csekkenkénti 5000 dinár?

A szerbiai bankoknak nincs szándékukban megemelni az egy csekkre kiírható maximális összeget, marad tehát az 5000 dinár. Pedig több mint 10 év telt el azóta, amióta legutóbb változott a limit: akkor az alsó, 150 dináros határt 200 dinárra növelték, a maximális értéket pedig 3000-ről 5000 dinárra.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

A Szerb Nemzeti Banknak és általában a hazai bankszektornak az a szándéka, hogy a csekket, mint bankban beváltható, készpénzt helyettesítő fizetési eszközt, eltünteti a történelem süllyesztőjében, helyette pedig mindinkább a kártyás fizetést népszerűsíti. Erre utalnak a statisztikai adatok is, melyek szerint évről évre mind kevesebb polgár kér a bankjában csekket, majd ír ki valahol. A jugoszláv utódállamok közül egyébként már csak Szerbiában van erre lehetőség, az összes többiben már nem is adnak ki a bankok csekket.

„Semmi jel sem utal arra, hogy belátható időn belül változna a csekkel fizethető összeg” – mondják a Szerbiai Bankok Társulásában (UBS), amely a minimális és maximális összeg meghatározásában illetékes. Hozzáfűzik: az az előírás sem módosul, mely szerint más bankoknál vagy a postán a maximális összeg továbbra is 3000 dinár.
A banki statisztikai szerint 2013 óta a realizált csekkek zömét a polgárok az áruk és szolgáltatások kifizetésére használták fel, s csak elvétve, 0,25 százalékban fordult elő, hogy valaki csekkel vett fel készpénzt.
Mind kevesebben használnak csekket, helyét egyre inkább a fizetőkártya veszi át. Az utóbbi öt évben az országban nagyjából a felére csökkent a beváltott csekkek száma. A Szerb Nemzeti Bank adatai szerint a polgárok egy év alatt összesen 34,65 milliárd dinár értékben fizettek ki csekkel árut vagy szolgáltatást. Több mint 7,7 millió csekket írtak ki, és egy-egy ilyen fizetőeszközre átlagban 4400 dinárt írtak.
A hazai sajtó a napokban behatóan foglalkozott azzal is, hogy mekkora bevételre tesznek szert a bankok még mindig a csekkek, csekk-könyvek kiadásából: pénzintézménytől függően ugyanis 10–50 dinárt kell a csekkek darabjáért fizetni. S ha már valaki ragaszkodik a csekkes módszerhez, legjobb, ha használja is a banktól kért csekkeket, mert ha otthon őrizgeti, annak újabb kiadás lesz a vége: egyes bankok 30 dinárt számolnak fel minden olyan csekkre, amelyet 30 napon belül nem használt fel a tulajdonos!